2023-03-24
Thai-ger 係食泰國菜嘅餐廳,位於 D2 一期,門口一入就係喇,鋪仔細細但長期都好旺場。👫👬望吓佢個餐牌,好多都 mark 住 vegan,咁厲害?不過相信係指素食咁解啫,並唔係真係純素。🌿試下個咖哩先,叫咗素菜青咖哩 $88,可選白飯,油飯或香酥餅。問咗店員油飯即係雞油飯,咁試下香酥餅啦。🍕咖哩屬於 BB 辣,餸份量唔算太多,有菜,豆乾,少少紅蘿蔔片,所以叫飯會夠飽啲。香酥餅係幾香口,配埋咖哩好夾好好食,就咁食就有少少油膩。飯或炒粉都包一杯飲品,青檸水唔使加錢,飲落去都好酸吓。🍋👅另外想叫炒金邊粉,店員提示素菜炒金邊粉只係幫你走哂啲肉,我問即係有啲乜,佢話得返啲配菜。咁我問乾炒河粉呢?佢話炒河本身有芥蘭嘅,我就轉要炒河,店員就 confirm 問我要唔要蛋,都算細心嘅。🥚炒河賣 $98, 份量都係僅僅夠食,配料真係得芥蘭同少少炒蛋。河粉係泰式肥河粉,我第一次食,個樣同口感都似花膠。我預期個炒河會有啲香辣但冇,好平淡,要問店員拎辣粉先食落冇咁寡。😅 加 $15 試杯泰式奶茶,味道 ok 唔會勁甜。😋我好好奇餐牌上嘅鮮菠蘿鮮蝦炒飯都可素食,問店員即係點,原來都係走哂啲肉,即係走蝦,