近期「美女與野獸」簡直係全城熱話!一貫作風嘅童話故事,都係由王子去解除公主魔咒。但「美女與野獸」就係王子受到魔咒,變成野獸,要係玫瑰花瓣凋落前搵到真愛,先可以回復真身。今次DK推出嘅「玫瑰傳說」下午茶,正正就將「美女與野獸」故事帶到現實世界。當中食物、擺設都同故事有所關連,好令我地可以回味當中嘅情節。Tea Set一拎上黎,就會見到永生玫瑰花藍牙喇叭,仲會播住主題曲。食完可以用$1488買,會包免費送貨服務,但只限香港。之後店員會同我地抽老闆娘設計嘅 Magic Card,每張都代表唔同香薰,抽到邊隻就可以放入香薰機,聞住咁食Tea Set。今次係有機花茶「玫瑰蘋果」,店員有叫我地揀日本傾神花藥,我地揀左抗衰老嘅配方。之後拍4下,落4滴,就可以變出魔法茶!味道甜甜酸酸,解渴又開胃。一開始,店員就送上法式蘆筍薯蓉番茄湯同法國橄欖包,番茄味濃郁,質感稠密。中間係法式蘆荀薯蓉,口感軟腍,上面加左少量魚子,感覺份外高貴而橄欖包比較硬,點湯食會更好。之後有魚子珍寶帶子配法式焗薯,帶子真係好巨型,輕輕火灸一下,令鮮味帶有一份焦香。帶子上都放上左魚子,再次更顯矜貴。除此之外,仲有肉質彈牙嘅法國蝸牛,

「玫瑰傳說」下午茶
有機花茶「玫瑰蘋果」

一開始,店員就送上法式蘆筍薯蓉番茄湯法國橄欖,番茄味濃郁,質感稠密。中間係法式蘆荀薯蓉,口感軟腍,上面加左少量魚子,感覺份外高貴
而橄欖包比較硬,點湯食會更好。
法式蘆筍薯蓉番茄湯、法國橄欖包
之後有魚子珍寶帶子配法式焗薯,帶子真係好巨型,輕輕火灸一下,令鮮味帶有一份焦香。帶子上都放上左魚子,再次更顯矜貴。除此之外,仲有肉質彈牙嘅法國蝸牛,香草味甚濃。最好係唔洗用力去撩隻蝸牛出黎
魚子珍寶帶子配法式焗薯、法國蝸牛
最後一樣咸點係法國黑松露蘑菇蛋批,黑松露香氣不太濃郁,但裹面有好多蘑菇。蛋批皮雖然乾身,但入面卻充滿蛋汁,蛋香十足!
法國黑松露蘑菇蛋批
以往DK Tea Set都會有曲奇、Cupcake同Macaron,但今次就出玩左蛋白糖餅玫瑰榛子朱古力。蛋白餅入口即溶,食左之後完完全全都唔覺得自己食左。而玫瑰朱古力相對比較甜,帶有少少榛子香。
蛋白糖餅、玫瑰榛子朱古力
今次最吸睛就係玫瑰甜品,復活蛋杯入而有各類莓乾、果仁,仲有細細件嘅蛋糕仔,帶有少少香甜荔枝味。而且配上紅莓醬,感覺更清新。
玫瑰甜品杯
黎到最後一樣甜點,就係玫瑰草莓提拉米穌。Tiramisu用左傳統方法處理,所以層次分明,口感仲非常濕潤柔軟。而且味道酸酸甜甜,充滿莓香,所以絕無膩嘅感覺。
玫瑰草莓提拉米穌
黎咁多次DK,最值得一讚就係店員嘅服務。每次我都相機食先,所以食物都變得凍了,但店員不厭其煩咁續一加熱
今次Tea Set用料新鮮矜貴,真係豪華十足!
「玫瑰傳說」下午茶
法式蘆筍薯蓉番茄湯、法國橄欖包