2020-02-25 55 瀏覽
講起拉麵最近最想一嚐嘅就要數到立体派,中環店一開已經好多人排隊,最近仲新開左尖沙咀分店,係時候要去探訪下~拉麵有幾款,而今次嚟到尖沙咀店當然要試下佢地限定嘅黃金味噌拉麵,成碗麵係勁豐富,滿瀉嘅感覺。味噌整嘅湯底望落已經十分濃郁,仲有撲鼻嘅香氣。首先將中間碎肉醬汁拌埋一齊,麵條掛湯食落好滋味。另外湯中仲有好多炒過嘅野菜,增加口感之外仲平衡返肉膩感。其中福袋最令我期待,脹卜卜嘅外表面頭仲有炙燒過嘅痕跡,內裡都充滿內涵,好多香蔥同粉絲滿滿被福袋包裹住,仲吸滿湯汁。另外大獲好評嘅特級白湯拉麵都比朋友點左。一試之下發覺佢嘅白湯真係令人驚艷,好重豬骨嘅濃厚感,size仲有分大細,大碗嘅視覺效果一流,而份量亦足夠男子飽腹!其中叉燒幾嫩滑,流心蛋都不負眾望,流心度同味道都剛剛好。小食中嘅自家製蕃薯脆波波都係我最愛之一,味道同外貌有啲似中式甜品嘅高力豆沙~但食落入面全部都係綿密嘅蕃薯蓉,粉感好低,只有薄薄一層脆皮係外圍係我欣賞嘅部分!喜歡蕃薯嘅又有肚量嘅真係建議一試。仲有雞軟骨餃子都好香口,內藏雞軟骨顆粒同埋椰菜絲。呢度除左簡單嘅日本茶、汽水等飲料外,仲有各款日本啤酒同清酒,今次我就點左日本啤酒COED

味噌整嘅湯底望落已經十分濃郁,仲有撲鼻嘅香氣。

另外大獲好評嘅特級白湯拉麵都比朋友點左。

仲有雞軟骨餃子都好香口,內藏雞軟骨顆粒同埋椰菜絲。

呢度除左簡單嘅日本茶、汽水等飲料外,仲有各款日本啤酒同清酒,今次我就點左日本啤酒COEDO白Shiro。

味道唔會太重,口感順滑幾易入口。