2017-12-17
上星期同同事見完客,見完已經夜晚八點,正值晚飯時段,朋友介紹呢間由國內引入餐廳,主打龍蝦,見同事見客見得咁順利, 所以我都諗住請佢食返餐,結果就跟佢意思過嚟。黎到餐廳可能已經九點過咗晚飯時段所以人流並不多,餐廳環境非常舒適,座位同枱面都非常寬敞。由於已經係非常肚餓嘅關係,所以我哋聽從店員推介,嗌左一道龍蝦同酸菜魚。嘢食好快就上枱,龍蝦份量比餐牌圖片仲要多,而酸菜魚份量同樣唔細。龍蝦菜式有濃烈嘅嘅蒜香味,醬汁非常惹味,從來未係其他香港餐廳食過,結果我同同事分別食咗三碗白飯,醬汁真係非常適合用嚟撈飯另外龍蝦亦都非常新鮮,我哋落單嘅時候係揀咗澳洲小龍蝦,咪試其他產地,但係澳洲小龍蝦肉質真係非常彈牙,結果我同同事極速清晒而酸菜魚亦都做得非常出色,酸味同辣味都非常突出,鹹酸菜相信係用上品,因為食落並唔會過鹹仲有淡淡的菜味。結果兩個男人食咗一個鐘頭都冇就已經清晒兩碟份量唔細嘅菜式,絕對會再嚟!