2015-12-30
好耐冇過黎荃灣啦。由地鐵站行過黎少少遠但係係絕對值得嘅!行上三樓 行多幾步會見到左邊有個牌 寫著香積廚素食 牌下擺滿同唔同餸菜 對面就係顧客坐既地方,大概坐到二十幾三十人 中間 中間張枱就擺咗粥, 糖水同埋湯。第一次黎既話,阿姐(老闆娘?)會同你講呢度嘅規矩:1. 請盡量淨係用一隻碟同埋一隻碗, 如太多汁或者污糟左既話,用熱水壺斟熱水沖走去。2. 不限你食幾多野,但係唔可以浪費!如果食剩餸要雙計!聽完阿姐講就可以開飯架啦!我記得當日嘅餸菜有(記唔哂全部):●沙薑雞-腐皮卷●'肉'碎豆腐●佛手瓜●炒菜心●白+紅蘿蔔絲(冷盤)●炒米粉●薑飯☆即叫即做手打拉麵☆南瓜天婦羅●炸波波(入面好似係芋絲?)●娃娃菜豆卜粉絲煲●'羊腩'燜蘿白 ●咖哩薯仔+薄餅我個人最鍾意既係佛手瓜,南瓜天婦羅,炸波波,豆腐,娃娃菜豆卜粉絲煲同埋薄餅。呢度嘅炸物做得相當之好, 炸得脆卜卜而且一啲都唔油膩,我食完係冇熱氣嘅感覺。記住要等阿姐拎啱啱炸好嘅,新鮮熱辣食真係會令你覺得呢度絕對值得黎。 阿姐間唔中會大聲問' 有冇人要手打拉麵呀?' 要就出聲,我要咗半碗, 煙韌有嚼感,幾特別喎。除左啲餸放出黎凍左要等阿姐煮新嘅之外
第一次黎既話,阿姐(老闆娘?)會同你講呢度嘅規矩:
2. 不限你食幾多野,但係唔可以浪費!如果食剩餸要雙計!
聽完阿姐講就可以開飯架啦!
我記得當日嘅餸菜有(記唔哂全部):
●沙薑雞-腐皮卷
●'肉'碎豆腐
●佛手瓜
●炒菜心
●白+紅蘿蔔絲(冷盤)
●炒米粉
●薑飯
☆即叫即做手打拉麵
☆南瓜天婦羅
●炸波波(入面好似係芋絲?)
●娃娃菜豆卜粉絲煲
●'羊腩'燜蘿白
●咖哩薯仔+薄餅
除左啲餸放出黎凍左要等阿姐煮新嘅之外,有咁多餸,飯,粉麵,粥,湯,糖水任你無限食,呢度嘅四十蚊素食自助午餐係超值又飽肚之選。素食一啲都唔無聊!希望多啲人黎食個午飯,支持下啦
走嘅時候記住要放啲碗筷落個洗碗桶度