2020-05-04 3395 瀏覽
最近出街食飯受影響 ,食日本刺身更加係屬於高危,因為未經煮熟。 所以心思思想去買急凍刺身返屋企同女朋友二人世界 ,一嚟可以買啲有質素保證 ,唔怕食到大陸嘅假三文魚貨色 ,二來價錢仲可以平啲添 。今次嚟咗長沙灣工業大廈入面 ,一間裝修得好骨子嘅食材舖頭 ,佢哋平時星期日係唔開 ,但好彩 見係五一黃金周特別開放 ,仲要全部買嘢都可以升級做vip ,以後呢買嘢可以享有特別優惠 ,真係好多著數。 見到舖頭除咗急凍嘅刺身之外,仲有凍肉 ,主要都係做外國高級嘅食材, 和牛、 安格斯嗰啲 ,同埋佢有啲醬料雜貨嘅賣 。今次就買咗一包挪威急凍三文魚刺身同埋日本甜蝦, 老闆娘話只需要解凍半個鐘左右就可以攞嚟食 .第二日就同女朋友試下, 果然嗰個三文魚嘅肥美同甘香同我喺平時日本餐廳食嘅冇得畀(我認係我窮,但都唔會食元X消委會話有蟲架),呢個質數同量出面可能要畀四五百蚊先食到 ,但呢度只需要130蚊就有,足足厚切咗十六塊挪威三文魚腩同20 隻甜蝦😍。 至於嗰個安格斯prime肉眼就留待下次先食啦💛