2022-07-27
觀塘不嬲都出名多cafe~靚嘅cafe更加係多不勝數🤩 上年其實都食過乾花主題嘅Boon,雖然無寫review,但印象都唔錯~今次就去左佢嘅姊妹店-木系主題嘅Honbu😆 感覺啲野食比Boon更加特別更吸睛呢~🐮鰹魚熟成封門牛柳 $178封門牛柳都幾重牛味,由於牛柳係牛嘅橫間肌,所以肉質相比其他部位都唔會太韌~然而好開心佢嘅鰹魚味係令到舊牛柳嘅味道唔單止淨係得牛味同煎油味,而亦都唔會蓋過個牛味~同埋佢個表面雖然睇落好似煎得好乾咁,但食落入面都夠juicy同埋都嫩滑,唔會太柴~ 側面仲有啲蔬菜,薯仔個樣勁似菇菇,但食落就係似連薯皮都焗埋嘅薯仔粒咁,都幾特別嫁😆🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148呢個個樣勁appetising ~因為擺盤擺得幾吸引下~ 表示唔太食蝦嘅我都認證呢個蝦真心唔錯~ 首先蝦肉唔霉,食得出都係新鮮嘅~🥰同埋最緊要係冇嗰陣腥臭味同埋任何冰鮮味!除左大頭蝦,個意粉入面都仲有啲虎蝦仁~ 然後個汁都好特別~佢唔係only 忌廉汁,而係好似加左啲千島醬~酸酸甜甜得黎又好似有啲番茄味咁~真係內外都好開胃~同埋個意粉係好掛汁,好入味🤤🥐🧇Croffle $68好推介呢個!😍唔單止
🐮鰹魚熟成封門牛柳 $178
🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $148
🥐🧇Croffle $68
好推介呢個!😍唔單止賣相超吸睛而且回頭率超高~好特別嘅係佢有waffle嘅外表,但入面有croissant嘅質感同牛油味!同埋好讚嘅係佢個檸檬蛋白霜甜度真係啱啱好😋 真心我真係好驚蛋白霜會太甜但結果就無事🙆🏻♀️同埋檸檬醬係檸檬吉士醬咁樣,所以少少酸味中帶點甜咁,好fresh🤩
🧡法式多士 $48
法式多士外層唔會好似西多咁硬,都夠軟熟~但同時外層都做到少少薄脆嘅效果😚 會有牛奶味同蛋味~浸耐啲應該會再入味多少少~不過糖漿都能夠補足到味道~雖然甜但食落都唔會太膩,建議蘸側邊嘅cream一齊食就唔會太單調啦~
🍫朱古力奶泡 $48
上面啲泡泡真係好濃郁奶味,然後泡泡上面嘅燒棉花糖都好吸睛~下面漸層效果都幾好睇,然後朱古力都唔係嗰種普通死甜朱古力,朱古力味都夠醇厚嘅夠濃味~就算唔叫少甜都唔會太甜~
🍍菠蘿乳酪沙冰 $58
又係一個好fresh嘅野飲~ 菠蘿味好夠但唔似加左嗰啲甜到甩牙嘅菠蘿味糖漿,然後乳酪味都出嘅,就唔會似乳酪汽水嗰種乳酪味😆
價錢都算合理同埋啲野食都幾特別,環境都幾闊落,同埋木系主題~本身超想超想坐出面,因為出面啲位都好似幾靚幾chill咁~但係天氣都係太熱啦🥵 所以都係坐返室內涼下冷氣算lu😚