2018-03-23
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-是晚去左金蘭花食泰國菜,估唔到叫左四款菜式味道都相當唔錯,在香港泰國餐廳比較少見的「清邁咖哩雞麵」都有驚喜,再訪度很高!餐廳環境整潔舒適,座位不少,店員很有禮貌仲會推介自家菜式。珍多冰 $28滿滿椰汁香的珍多冰用黎解辣一流,一路飲仲吸到好多粉條,充滿口感。串燒豬仔肉 $108/半打店員推介的串燒豬仔肉,豬仔肉燒得好香,應該係搽左蜜糖落去燒,所以味道甜甜地!豬仔肉咬落爽口唔乾柴,仲會見到肉同肉之間連住脂肪位,咀嚼中多左重脂香,惹味好食!臭草煎蛋 $88對臭草煎蛋情有獨鍾,名叫臭草。經煮過後一點都不臭,加埋落蛋漿度一齊煎仲好香口添!不過小妹略嫌這裡的煎蛋太薄不夠口感,味道是可以,但還是較愛像蛋糕般厚身的臭草蛋餅,味道更突出。泰式海南雞半隻 $138 (送海南雞油飯)海南雞算係餐廳的招牌菜,當然要叫黎試下。半隻的份量都不少,仲送埋充滿雞油香既油飯,已經可以當成一份主食,兩人分享一流,而且醬汁比得好慷慨要一讚!講返海南雞,雞皮很易退去,雞肉頗滑,最緊要食落無半點雪藏味,就算沒蘸醬食都覺得可以,我倆都覺得相當唔錯。清
餐廳環境整潔舒適,座位不少,店員很有禮貌仲會推介自家菜式。
珍多冰
珍多冰 $28
串燒豬仔肉
串燒豬仔肉 $108/半打
臭草煎蛋
臭草煎蛋 $88
泰式海南雞半隻
泰式海南雞半隻 $138 (送海南雞油飯)
清邁咖哩雞麵
清邁咖哩雞麵 $68
比較少見到香港的泰國餐廳有清邁咖哩雞麵,面頭係炸至香脆的炸麵餅,底下的咖哩湯入口充滿香甜椰奶味,湯頭比較杰身,可以將每條麵條都沾上咖哩湯汁,食落有少少辣;蛋麵咬落爽口,滿咀咖哩香真心不錯,底下仲有唔少嫩滑雞肉,好食!
不過食落會有點膩,建議兩人分享可再叫其他菜式。