2024-02-15 105 瀏覽
當日係公眾假期,遠處已經見到餐廳滿坐,一到達我哋就入餐廳拎籌,request想坐門口室外座位,餐廳女職員禮貌告知5位需要等候一段時間,我哋亦都表示理解,係餐廳旁邊耐心等候👌🏻等左9個字左右,門口座位有客人食完離座,然後2位買外賣嘅客人就即刻坐左係張檯到,職員出嚟執其他室外檯嘅時候亦都無對個兩個外賣客有任何表示,但同時間身邊仲有好多同我哋一樣拎咗籌等緊位嘅客人。我哋就上前問派籌女職員仲有幾耐到我哋入坐,同埋講聲俾佢聽有人就咁攝位,佢當下回答,佢哋外賣可以見到位就坐。我哋當下呆咗,因為我哋一早request想坐室外,但我哋拎籌嘅時候佢從來都無講過坐出面可以直接買外賣見到位就坐,如果唔係我哋就唔會白等9個字🤯然後我哋入去買嘢嘅時候,再次問職員係咪即係坐出面就唔洗攞籌,職員又表示需要🤯我哋話咁點解出面兩位外賣客就咁坐你哋坐視不理,佢哋話因為佢哋都控制唔到出面發生咩事?🙃究竟買外賣係咪可以就咁見位就坐?究竟坐出面使唔使拎籌碼?我哋都仲係一頭霧水😵其實到最後都係management問題,客人唔介意等,但如果要拎籌,就應該跟返拎籌嘅制度,如果坐出面唔使拎籌,一早講就可以避免所有問題。🫣
2024-02-13
45 分鐘 (堂食)