2005-01-28
前晚和女友行完西九龍中心,就去福榮街最近高登的大家食總店(有老細大頭海報個間),兩人食叫了茄蛋牛手攪麵、擔擔手攪麵、生菜、滷水牛、凍豆漿。我和女友都認為食手攪麵一定要到總店,其他分店最多只有7成水準(連辣菜莆都係!)手攪麵比刀削麵水準穩定,因刀削麵要花時間功夫做;而手攪麵係用手攪麵機做,是但一個亞嬸都幫你做到。同意大家所講,我認為大家食的招牌麵係茄蛋牛手攪麵。呢手麵附合四大條件:平‧靚‧正‧快。茄蛋牛手攪麵主角係茄蛋,牛肉只為點綴及増加口感,所以不要介意少。個人認為茄蛋是煮麵湯底的最佳天然材料,又有益又唔會口乾。(又平,只係十蚊一碗!)大家食如果想再加分,就要從服務著手。d伙計(鄉里、親戚)雖然工作賣力,但是質素所限... (常常漏單...)三點建議如下...1. 通知客人叫刀削麵要等10-15 mins.等人有心理準備。2. 太多人的話主動建議客人到街尾大家食。3. 老闆要巡鋪。最後食完麵...梗係去埋元州街松記食糖水la...駛人教?(食茄蛋牛手攪麵不宜加太多辣油菜莆,因辣油屬酸性,茄蛋湯亦酸,唔夾。)
三點建議如下...
2. 太多人的話主動建議客人到街尾大家食。
3. 老闆要巡鋪。
最後食完麵...梗係去埋元州街松記食糖水la...駛人教?