2025-01-08
第三站 旺角有好多樓上Café,高質的都有唔少。學生時代經常同朋友去樓上Café食下野傾下計,貪佢可以坐得耐, 野食又唔太貴。不知不覺間形成左習慣,同同學仔聚會總喜歡去返樓上Café。今次去既樓上cafe就位於旺角金雞廣場,地點好就腳,cafe地方好大,白色系既裝修簡約,全卡位坐得舒服。以Cafe 黎講,呢度既食物飲品都系中上水平,價錢唔算貴,可以坐足一晚唔限時,食物都上得幾快!晚市選擇不多,dinner set 8款,包main course 及$38以內嘅飲品,加$38蚊可以要埋沙律同芝士蛋糕,我地最後都加左。沙律普通但勝在蔬菜新鮮,我地加左一份墨西哥雞翼做小食。雞翼好有驚喜呀!! 雞翼大大隻煎到脆卜卜,雞肉保持嫩滑,咬落去爆肉汁。醬汁濃郁帶有微微辣,非常惹味。黑松露帶子鮮菌燴意大利飯滿滿嘅野菌加上鮮甜嘅帶子真係無得輸,再加上黑松露,香氣十足。燴飯口感煙煙韌韌,有點太軟身,我中意比較有咬口的。不過每粒飯都被醬汁包滿住,加上芝味極濃,食得都好過癮。煙三文魚忌廉蕃茄醬扁意粉煙三文魚比得夠大方,扁意粉食落彈牙口感不錯,醬汁creamy,但加左蕃茄汁食起黎酸酸甜甜,所以唔覺得好heavy。
黑松露帶子鮮菌燴意大利飯
煙三文魚忌廉蕃茄醬扁意粉
煙三文魚比得夠大方,扁意粉食落彈牙口感不錯,醬汁creamy,但加左蕃茄汁食起黎酸酸甜甜,所以唔覺得好heavy。,
甜品方面簡左法國朱古力蛋糕同紐約芝士蛋糕。2款都好好食,朱古力甜而不膩,口感超級順滑柔軟; 芝士的也十分濃郁,帶有濃厚奶香同微微嘅酸甜。
野飲方面簡左花茶同薄荷朱古力,薄荷朱古力真係好好味!朱古力同薄荷味好平衡,唔會太甜,剛剛好。 花茶成壺上, 女仔至愛,食得heavy飲返杯茶真係成個人都舒服晒。