今天來到一向頗有口啤的金泰子泰國餐廳食晏,習慣先看看openrice 內的食評和位置。 雖然位於太子,但位置較為隔涉, 地鐵 D出口過對面馬路再行多幾步就到。午餐選擇相當豐富,可以照顧不同口味客人。點了三款午餐,先送來例湯  看似頗夠火喉,喝下去就覺得太重味精。  主菜好有效率, 一陣間三個主菜差不多同一時間上枱。 看來我們不約而同喜歡吃炒粉麵飯, 所以每款也有一碟。 泰式干炒雞肉河 $45 大廚炒功不俗, 鑊氣十足但絕不太油膩。除了雞肉外還有 蛋絲和 小蝦米, 材料當然是越多越好, 但以午市來說略算交了功課。 河粉沒太黏在一起,我喜歡泰式河粉的煙X感和一片片的樣子, 每一口也嚐到醬油和魚露的咸香。 泰式菠蘿炒飯 $45基本上每次吃泰國菜  是必點, 所以午餐都唔放過。 份量無泰式干炒雞肉河咁大墟頭, 反而岩我多啲。 飯炒得有點濕,吃下去略算可以,陣陣香薑粉香味是整個飯的精結,除了腰果外, 基本的菠蘿炒飯料也下齊, $45來說絕對無野可以投訴了。 泰式雞肉炒金邊粉 $45 賣相討好, 炒得略算干爽,加入小許芽菜令口感更好。金邊粉味道酸甜恰好,   將花生碎令口感更豐富,再嚐試加小許辣

午餐選擇相當豐富,可以照顧不同口味客人。

點了三款午餐,先送來例湯 [青紅蘿蔔湯]

看似頗夠火喉,喝下去就覺得太重味精。

主菜好有效率, 一陣間三個主菜差不多同一時間上枱。

看來我們不約而同喜歡吃炒粉麵飯, 所以每款也有一碟。

泰式干炒雞肉河 $45

但以午市來說略算交了功課。

泰式菠蘿炒飯 $45

基本上每次吃泰國菜  [泰式菠蘿炒飯] 是必點, 所以午餐都唔放過。

以投訴了。

泰式雞肉炒金邊粉 $45

豐富,再嚐試加小許辣椒炒碎,味道即時火辣起來, 唔吃得辣既好只好吃回原味。

其實就咁吃都唔係唔好味, 只不過是單調左小小。

飲品選擇夠多凍飲有椰汁冰、青檸水、龍眼冰;  而熱飲有柚子蜜、柑桔蜜、菠蘿蜜等。

因為從來無係本地飲過泰式凍奶茶, 所以加$12試下。

原來完全唔可以同茶餐廳比較,  又唔可以話茶味淡,只係對我而言有點怪,  味道苦苦澀澀,

奶比例好小,相當鞋口。

整體而言,  相當抵食, 份量足, 炒粉麵飯有水準 ,  借得一試。
2017-10-28
  • 泰式干炒雞肉河