2020-11-09
限聚令終於可以比六個人坐埋食飯,終於可以約埋奶奶一齊食啦。佢鍾意食中菜,今晚就嚟試吓富東閣嘅晚市。我哋未夠7:00去到,好彩唔使等位可以直入,遲半個鐘外面已經排晒隊等緊位。建議大家唔想等位可以電話預約。我哋被安排咗坐喺房,同一間房有三張枱,都有足夠距離,唔會太侷促。我哋見好多檯都有叫冰鎮咕嚕肉,好大碟好有看頭,所以我都試咗。非常推薦,首先賣相已經好吸引,打卡一流,熱辣辣炸到脆卜卜嘅咕嚕肉鋪喺大堆冰上邊,冷熱交替,入口口感非常有趣。建議要趁熱食,凍咗咕嚕肉就會冇咁趣㗎啦。而且咕嚕肉汁跳得好好味,酸甜到剛剛好,送飯一流!蝦醬蚌片炒翡翠湯片數量有好多,配合蒜蓉蝦醬炒,非常香口惹味,花枝片入口爽口彈牙,一啲都唔會軔。翡翠即係翠玉瓜,炒得非常脆口!健康得來唔會過分淡味,好食!是日例湯係西洋菜湯,細細煲湯但係非常足料,淨係豬骨都有兩三嚿,齋湯了已經可以當一碟餸。湯骨味濃郁,鹹度亦都適中,唔需要再另外落鹽,飲完一大煲,一啲都唔會口乾,冇味精!片皮鴨(唔記得咗影相🙈)每舊片皮鴨肉同埋肥膏都相當均勻,夠晒又香之餘亦都有啲肉食下,味道相當香口,油香味十足!不過包住片皮鴨嘅包皮就唔算好博新,但係熱辣辣上枱,
蝦醬蚌片炒翡翠
片皮鴨(唔記得咗影相🙈)
每舊片皮鴨肉同埋肥膏都相當均勻,夠晒又香之餘亦都有啲肉食下,味道相當香口,油香味十足!不過包住片皮鴨嘅包皮就唔算好博新,但係熱辣辣上枱,非常吸引!而且只係$168 ,性價比極高!
片皮鴨二食-豉椒涼瓜炆鴨肉
二食有三款選擇,之前食過涼瓜炆鴨肉唔錯,所以今次再食!用豉椒爆香左嘅鴨肉,相當嘢未,鴨肉切得大細剛好,有趙口得來唔會好鞋。配合埋炒香左嘅苦瓜,唔會太苦。奶奶好喜歡。
最後我哋仲叫咗三粒壽包(又無影相🙈),每個都男人拳頭咁大個,即叫即正,熱辣辣上枱小心唔好辣親!受包裏面係好足料嘅蓮蓉及一整粒鹹蛋黃,對於我呢個鹹蛋黃控真係控制唔到,食唔停!而且蓮蓉唔會太甜,奶奶好怕食甜野但都好滿意!
最後埋單$910 ,四個大人兩個小朋友食到包住個肚,仲打包埋返屋企,好食性價比極高,超級推薦!