2022-03-12
世界文化深受日本影響已經唔係第一日嘅事,而所屬重要的一欄 — 美食(例如壽司/飯糰)都受世界喜愛,貪佢夠千變萬化。今次就介紹一家來自台灣嘅沖繩飯糰連鎖店。 一講起飯糰(onigiri)連鎖店,一般都會聯想起華xx。但呢個飯糰卻有沙律醬/午餐肉/吉列蝦,更似係musubi(午餐肉握飯糰)。話說沖繩當地有間極人氣店舖專賣豬肉蛋飯糰(pork tamago onigiri),當然豬肉係指午餐肉啦,而「飯丸屋」就想將呢樣野帶返黎香港。 講返正題,呢間原身平平無奇嘅桃園夜市小店卻成為了當地人大愛,2020年登陸灣仔。因當時疫情原故,呢種適合外賣嘅創意飯糰就受到歡迎。 此店店舖分佈於九龍/港島,但只有荔枝角D2店有少量座位可以堂食,其他全是外賣店。食物最主要有8款飯糰,饀料有炸物/明太子/帶子等。加錢可以叫埋set,包小食可選可樂餅/炸雞/麻糬粒,連多款口味嘅豆漿等。飯糰+ set總共$41至$65有找。 H. 明太子干貝酥$45 我就叫咗個我最愛嘅帶子。選擇堂食嘅食客要自行清潔枱,但堂食位置又好鬼「得意」,枱櫈高度差得好遠而相隔一段距離。你寧願「立食冇櫈」定「有得坐但冇枱」呢? 飯糰用上紙袋包實
H. 明太子干貝酥$45
飯糰用上紙袋包實冇氣口,一打開見到饀料排得整整齊齊,但個袋就超級大,食得好唔方便,建議豪邁地用手食。份量正正常常啦,要加埋小食先至有夠飽,當下午茶食就當我冇講過啦。
帶子有兩片,$45都算係咁啦。外層炸衣較薄,就唔會有明顯嘅脆感。內裏則白淨透光,水嫩微爽,無雪藏味,我就覺得幾好。
午餐肉切得好薄,食落唔會有強大嘅咸味,外層如果更脆就好。蛋就係經典早餐店吐司裏面嘅玉子燒摺疊式蛋(並不是一般炒蛋),綿密香口。
明太子醬用火鎗燒過,有層炭香。香甜順滑嘅蛋黃醬加上明太子帶辛感,超級夾,極推!飯粒分明,用上日本米。唯一不足係紫菜,佢唔只淋咁簡單,而佢係用手拎唔實架。
超值套餐+$20
小食:麻糬波波
我好奇佢嘅麻糬波波係點,原來只係比芋圓大少少,用竹籤吉起,好似咖喱魚蛋。外層分別有紫薯/番薯味,煙韌極為有嚼勁,厚身但有少少乾。
內裏都係芋泥,綿密糯身,加埋有兩個層次,唔算太甜,當小食過口癮一流,而且有八粒。
飲品:黑芝麻豆漿
細細杯但都足夠,杯又矮矮地好得意。黑芝麻蓉會沉澱,記得要攪勻。豆漿有絲滑嘅豆香加上黑芝麻嘅濃厚,係唔錯嘅。