2023-04-17
好友去完西藏, 要搵我分享精彩又驚險的旅遊見聞 ,咁就要搵間餐廳慢慢食,慢慢傾 。經過我一番搜尋 ,最就腳就是 灣仔區, 啱啱好老友記係日本通 ,最鍾意食日本嘢, 於是就決定嚟呢度試下超級壽喜燒。 餐廳裝修得好靚 ,以白色為主題, 感覺寬敞, 大方, 典雅 ,舒適。 牆上的日本畫小巧精緻, 帶出了日本精雕細琢的味道, 加上玻璃和燈光的配合, 令整個環境溫馨又舒適, 好似係一個度身訂做嘅屋企食嘢 ,一切都隨心所欲 ,賓至如歸 。中午時分, 餐廳差不多坐滿, 幸好還有位置令我們可以大快朵頤, 圍爐長談。 每個檯面都有小電磁爐 ,乾乾淨淨,企企理理, 餐具和調味料都是精心挑選 ,一塵不染。 店員哥哥為我們介紹餐廳的 各款壽喜燒, 為食的我們當然是要揀最好的 。一個極上黑毛和牛套餐 ,再加一個黑毛和牛肩脊肉a5套餐, 應該可以滿足我哋兩個為食又識食的人。店員哥哥小心地為我們奉上套餐菜品, 基本材料極之豐富, 有爽甜蝦滑, 新鮮大冬菇 ,超甜粟米, 日本 bb黃芽白, 豆腐皮兩大塊, 金菇一把, 厚切紅蘿蔔三塊, 日本大蔥三段 ,健康芋絲一團 ,仲有苗條青菜, 日本烏冬一碟。 湯底是用昆布熬製,
湯底是用昆布熬製, 經典的日本口味, 調味料有日本蛋一隻 ,芝麻醬一碟, 當然仲有我哋嘅超正主菜 ,極上黑毛和牛肉兩大碟。
牛肉的部位不同 ,所以肉的紋理同脂肪的分佈都有所不同, 食落口感當然都會不同。 但有一樣嘢係相同嘅, 就係肉質嫩滑 ,脂肪入口即溶, 味道鮮美 ,係牛肉中嘅天花板 。我就偏愛肩脊肉多少少 ,因為有少少咬口 ,愈食愈香 。薄薄嘅雪花和牛 ,喺昆布湯入面碌幾秒 ,放入蛋漿中將溫度稍降 ,再點芝麻醬, 放入口中, 冰滑鮮甜嘅感覺 ,簡直係無與倫比, 令人幸福感倍增 。
美食當前, 好友的旅遊經歷, 都要等下場再講 ,點可以辜負如此美食, 除了優質的食材 ,還要讚一讚這裏的服務水平, 店員哥哥🧑💼會主動為我們添加昆布湯, 收拾用過的碗碟, 就算所有人客都食完離開, 也從沒有催促我們的意思, 等我們享受完每一樣食物, 帶住滿足又幸福的感覺離開時,已是下午三點幾。