2021-07-06 43 瀏覽
高手在民間,本來唸著來間冰室食醫下肚,點知遇到呢間餐廳老闆,原來係出名漫畫家,仲要係才多藝博,果然厲害。入返正題,點解會知道老闆係漫畫家,其實我都係來食D普通野醫下肚,但呢度冰室完全唔普通,好似樣樣都有名堂,老闆落場幫手,閒聊兩句經已知大有來頭。餐牌好靚又懷舊,見到餐牌已經流曬口水,咩都想吃。雖然港式冰室,除左港式野,仲有台式野同過橋米線可以選擇,確實多元化。今次就試返港式下午茶,我們點了法蘭西特厚花生醬西多士,秘制薑蔥香煎豬扒煎雙蛋,仲有必食的軟殼蟹菠蘿包(老闆推薦)首先真係要講老闆推薦的菠蘿包,平時菠蘿包菠蘿油食得多,第一次食軟殼蟹的,餐牌我搵唔到,可能秘制或新作品,菠蘿包熱辣辣,軟殼蟹夠香又脆,加上有些菜,好似食緊漢堡包一樣,而且仲係非一般的漢堡包,超正。朋友點的秘制薑蔥煎豬扒煎雙蛋又係美味之選,薑蔥超香送飯一流,而煎豬扒也是煎得好香脆的,份量也屬大大份,夠曬兩個人食。法蘭西特厚花生醬西多士更能當甜品,超厚超濃郁香花生醬,絕對係港式下午茶不二之選。食飽飽當然要飲返杯呢度既奶茶啦,港式下午茶點少得奶茶啊,沖得夠味又香濃,十分正宗真係正。老闆更和我們談笑風生,十分有趣,要有香港味道的
老闆更和我們談笑風生,十分有趣,要有香港味道的港式冰室,極力推薦來龍泉冰室🙆🏻‍♀️👍🏻👏🏻
2021-05-27
5 分鐘 (堂食)