2018-06-11
取名為616,相信意指淥一淥就食得了吧!行到入去,先入眼簾o既係d 壁畫,描繪o左元朗o既風景,好似南生圍呀聚星樓同大馬路輕鐵呢d,好靚而且仲係純手繪!一面o既bench 仲擺放o左好多舊式玩具,我阿媽同我笑語,以前就係點樣玩住呢d 上鏈跳跳跳,咁就一日。其實呢間牛肉火鍋我之前已經幫襯過食lunch,好似$48 一個火鍋套餐咁,覺得係幾唔錯,於是同屋企人食多一次。晚市係散叫的,每張檯都有部ipad,有晒圖有晒價目俾你自己點菜。o野食未到,先送上西瓜一碟,另外仲擺o左個漏斗,話有個廿分鐘承諾,過o左鐘都未上菜就會送o野,turn out 係無過到鐘。因為無試過食單係牛肉都仔細分咁多個唔同部位,所以叫o左侍應姐姐推介有咩好食。首先佢叫我地試下新o既酸菜或者鮮青椒湯底,我地揀o左鴛鴦酸菜牛骨($78 無加一),酸菜部份好香同帶點麻辣,我媽幾喜歡,而牛骨湯則幾足料去熬製,本身d 牛骨肉煲到好腍。侍應細心問我地鍾意腍d、有咬口d 定牛肉味重d,我話想試下牛味重,佢就推介o左封門柳($68)。睇落好深色o既一碟,食落味道真係幾濃郁,有少少似肉眼扒o個隻味。另外我地仲叫o左隻手打牛滑($48),呢個
侍應細心問我地鍾意腍d、有咬口d 定牛肉味重d,我話想試下牛味重,佢就推介o左封門柳($68)。睇落好深色o既一碟,食落味道真係幾濃郁,有少少似肉眼扒o個隻味。另外我地仲叫o左隻手打牛滑($48),呢個好好食呀!佢會較羶,不過卻有種自然o既鮮甜。
蔬菜類試o左隻叫水蓮o既菜($28),一大捆咁,味道少少似豆苗,幾清爽。打親邊鑪實叫金菇o既我當然都叫o左一份($18),中空o既內心吸o左d 牛骨湯,味道靈舍好食!
飲品點o左枝菊花桂園露($9),唔貴而且係新鮮自制的!淡淡o既菊花糖水,甜度唔高,仲加入o左圓肉同杞子,絕對係食完火鍋下火o既好選擇~