2019-03-09 236 瀏覽
又係時候約食飯,今次我選地點-銅鑼灣,餐廳就由識飲識食嘅好友訂位,佢話想食日本菜,我當然舉腳贊成,之後原來佢訂咗我一直都好想去食嘅「天勝」,果然係真好友!「天勝」位於恩平道亨利中心,即銅鑼灣希慎出口再行上一分鐘左右即到,非常方便。一出𨋢即見「天勝」二字,好有氣勢。餐廳環境亦傳承日本餐廳細緻又有氣氛,眼見在場有幾枱日藉客人,又有日本師傅正在料理,食物一定正宗又美味。服務方面一樣貫徹到日本服務質素,時時刻刻關心客人需要、不斷主動添茶+換碟,細心周到,真的值得一贊!食物選擇繁多,刺身及海鮮選擇就係本日推介手寫板上呈現,大概確保以最新鮮最時令食材供給客人,餐廳對食物質素之高可想而知。至於餐牌上無論前菜、寿司、燒物、煮物、揚物、食事等各種類料理、Sake酒精類及各類飲品真係超多選擇,今晚我哋嘅豐富大餐就點咗:<< 塩辛螢光魷魚 >>本日推介之選,亮晶晶閃令令嘅螢光魷魚,賣相已經非常吸引。入口非常鮮味中帶點塩辛,滑啫啫嘅感覺,刺激起味蕾食慾,好好食。<< 公魚天婦羅 >>另一道本日推介,整條公魚以天婦羅烹製,外脆內魚肉鮮嫩,魚骨幼細得

<< 塩辛螢光魷魚 >>

塩辛螢光魷魚

<< 公魚天婦羅 >>
另一道本日推介,整條公魚以天婦羅烹製,外脆內魚肉鮮嫩,魚骨幼細得可整條品嚐,我就鍾意略略點上食鹽,完全食盡公魚鮮甜美。

公魚天婦羅

<< 香蔥吞拿魚腩豆腐 >>
我本身對豆腐食品情有獨鍾,這道以原豆腐配上吞拿魚腩粒+香蔥,食出豆腐本身原豆香之餘,加上吞拿魚腩鮮甜,簡直係一個清新可口佳餚。

香蔥吞拿魚腩豆腐

<< 黑椒燒牛脷 >>
燒牛脷味濃加上少少黑椒燒製,惹味又富口感,又一至愛食品。

黑椒燒牛脷

<< 太卷 >>
簡簡單單的雜錦卷壽司,完全食得出師傅的精心手藝,食出簡單幸福感覺。

太卷

<< 黑豚塩麴燒 >>
肉嫩鮮甜黑豚燒,充分發揮塩麴的獨有味道,入口細嫩亦只帶點點脂肪,非常特別又美味,正!

黑豚塩麴燒

<< 塩燒鰤魚 >>
燒得金黃的厚厚鰤魚,口感肉質豐富,少少檸檬汁,完全帶出鰤魚鮮甜,好好味。

塩燒鰤魚

<< 蟹忌廉薯餅 >>
香滑忌廉蟹薯,表面炸得脆脆金黃,再點上炸物味醬,配合非常,簡直一口接一口,超級好味!

蟹忌廉薯餅

今晚食得超開心滿,無論餐廳氣氛、服務招待、食物質素,「天勝」都係優質超高水準,銅鑼灣食日本菜又多一個好選擇啦!

2019-03-04
塩辛螢光魷魚