2019-04-28 839 瀏覽
朋友聚會,友人強烈建議去大圍的隱世日本菜,真係唔知道果頭開左正嘢,我們约左星期一,因為好多時間也要等位,星期一會好些。七時半到達,已經九成满座,座下用手機點菜,看來呢个己經係潮流,我也喜歡這個模式,乾乾淨淨。首先到的是刺身,平時我不吃的,但身邊個個也贊口不绝,大贊新鮮而且不是果D放題貨色。真的嗎?我大胆試左海胆,蝦,果然很鲜甜。原來那条魚还可以煮湯,因為太飽,湯外賣帶走,回家用來煮烏東,真係超奶白色,裡面有豆腐,金菇,大葱。接著來是串燒,試了鹽燒,汁燒,各有特色。之後是炸物,估不到水準咁好,泊得注中環某日本餐廳,因為已經好飽但很想試埋那蒸蛋,非常滑,出色甜品吃了雪糕,聽聞有cheese cake但售完。友人果然冇推介錯,真係一間街坊價錢的高質日菜。

接著來是串燒,試了鹽燒,汁燒,各有特色。

甜品吃了雪糕,聽聞有cheese cake但售完。

友人果然冇推介錯,真係一間街坊價錢的高質日菜。

• 刺身,串燒,天婦羅