2021-02-12 225 瀏覽
來自日本嘅海街丼喺香港已經開咗三間分店啦,可想而知香港人係幾鍾意食日本菜。最近佢地推出咗推出「釜飯」即係日式煲仔飯 - 海膽鍋燒蓋飯。冬天食煲仔飯暖身,又可以品嚐到新鮮嘅日本海膽,實在太吸引啦。煲仔飯有單點或者「釜飯」二人套餐($550),套餐有前菜、湯、刺身、炸物同埋飲品8道菜組成,抵食啲又可以試到唔到菜品。不過數量有限,想食要至少提到一日打電話預訂~落完order冇耐,店員就陸續將菜品上枱,然後開始煲飯。擺到成枱都係美食,好開心呀~飲品我哋揀咗菠蘿味果酒,鮮甜嘅菠蘿味加咗冰好易入口,酒味較輕,唔識飲酒都啱食架。我就相當鍾意,當晚仲去超巿買咗一支返屋企諗住過年慢慢嘆。冷盤前菜有柚子蘿蔔、日式凍辣蕃茄、海街丼沙律、麻醬吞拿魚。【日式凍辣蕃茄】fresh爆嘅蕃茄酸中帶甜,再加少少辣味刺激,幾特別;【海街丼沙律】除咗新鮮沙律菜、蕃茄,仲有年糕、蟹柳、日式魚蛋,不過味道就鹹咗少少。【時令刺身兩點】係油甘魚同拖羅,兩款都魚油豐富相當肥美,食完滿口魚油香,極之新鮮。【日式炸雞件】炸到熱辣辣,雞肉嫩滑多汁。【清酒煮蜆】細粒咗啲但蜆肉幾爽口,酒味鮮味平衡。食到咁上下,店員將海膽放入釜飯,再加入生蛋黃

【日式炸雞件】炸到熱辣辣,雞肉嫩滑多汁。

【清酒煮蜆】細粒咗啲但蜆肉幾爽口,酒味鮮味平衡。

食到咁上下,店員將海膽放入釜飯,再加入生蛋黃,焗多陣就食得。每一啖飯都係鮮甜海膽同蛋汁。食剩三分之一再倒埋奶白色熱辣辣嘅鯛魚湯,變成鮮味十足嘅湯飯,又係另一番風味。真係超滿足呀~~