2023-10-11
中環街市有好多小店,早幾日行過見到有間賣忌廉糯米糍既好似幾吸引,好大粒又好多味道揀,所以就買左6款口味同屋企人一齊黎試!果然好好食呀,個皮好薄又煙韌,D料又好食,食到原材料既味道,唔會好花巧,可以買黎做散水餅呀!記得喺冰箱取出放室溫解凍約5-10分鐘,口感更滑更口味!🟣蝶豆花海鹽芝士蛋糕外型藍色已經覺得好靚好特別,一食落去入面有大大粒芝士蛋糕!芝士味好出,再加上海鹽更加好食,個人最鍾意食呢款。🟠百香果芒芒芒果味既糯米糍食得多,估唔到呢個咁有驚喜,芒果味甜,並唔係化學溝出黎既味道,佢仲加埋百香果,兩者超夾,屋企人大讚!🟡焙茶朱古力粒粒作為焙茶愛好者既我,非常滿意呢個口味,焙茶味好香濃但唔會苦,加埋朱古力粒粒更有口感。🟢小山園抹茶Oreo呢款抹茶味一樣出色,一食就知道用左比較高級既抹茶粉,另外Mix埋Oreo令到味道更豐富!🟣士多啤梨紅桑子呢款口味屋企人亦都大讚,原本以為只係普通士多啤梨味,但原來加左紅桑子係咁Match,提升左另一個層次!🔵Oreo繽紛樂🍪就咁試Oreo會覺得係普通既曲奇味,但入面加左繽紛樂,好少食到呢個組合,兩者加埋又唔會好甜。
記得喺冰箱取出放室溫解凍約5-10分鐘,口感更滑更口味!
🟣蝶豆花海鹽芝士蛋糕
🟠百香果芒芒