2019-10-08
每次去親日本我都一定會食當地既吉列豬扒定食,因為日本整既吉列豬扒真係好出色,外層炸得酥脆可口,內層咬落軟熟多汁,雖然唔係成日去旅行,唯一回味方法就係黎依間專門食日式吉列豬扒既餐廳,仲記得上一次黎已經半年前,今次再黎食因為實在有日本食到既味道同影子我叫左份吉豬生蠔豬扒定食,而男友就叫左鹿兒島特等厚切豚肉定食,同叫多左份冰豆腐,店員問我地炸物可否同碟上有無問題,當然可以仲更加省位置,先黎冰豆腐,食落夠凍又彈順,豆味好濃,清新味道夠開胃食完開胃豆腐,估唔到炸物就送到上枱,份量驚人,沙律菜放係炸物中間,可以沾柚子醋拌匀食,非常可口清新又解膩而主角生蠔同豬扒全部都炸得好脆口,食落完全無負擔,生蠔大隻肉厚,蠔味非常濃郁,真係好食到難以形容!我點既普通豬扒,入口啖啖肉,軟熟又夠香,炸得剛剛好,沾芝麻豬扒汁更滋味!男友點既鹿兒島特厚豚肉一樣外層炸得好香口,食落帶蛋香味,入口比普通豬扒更加軟熟,完全係高一層既享受,本身鹿兒島既豚肉都非常有名,估唔到係依度都食得返同樣味道同口感每個定食餐仲附有漬物、麵豉湯同水果甜品,而沙律菜同白飯都係任添,真係滿足到不得了!
而主角生蠔同豬扒全部都炸得好脆口,食落完全無負擔,生蠔大隻肉厚,蠔味非常濃郁,真係好食到難以形容! 我點既普通豬扒,入口啖啖肉,軟熟又夠香,炸得剛剛好,沾芝麻豬扒汁更滋味!