2018-12-16
今日出去上環買藥材, 當然又要順個靚順搵下有咩好嘢食, 今日搵咗呢間位於差館上街的榮華南洋冰室, 點解揀呢間? 因為佢唔止茶記嘅咁簡單囉。原來呢間茶記都好多明星名人幫襯15:00 又係唔使等位時段, 可以畀我慢慢歎。呢度除咗南洋美食, 仲有泰國及越南食品。好多嘢都想食呀, 可惜今日單拖只可以叫一個set, 呢度最正係咩呀? 就係佢哋嘅套餐可以用好平嘅價錢追加多款小食, 啱曬我呢啲樣樣都想食、想試嘅為食人種。泰式香葉肉碎生菜包 ($68) 剛剛炒好, 肉碎粥冒緊煙, 香氣四溢, 未食午餐嘅我肚子勁打鼓, 香葉好香, 半肥瘦肉碎加埋泰豆角粒、辣椒粒及洋蔥粒, 加上泰式香辣醬炒得香香辣辣 , 惹味十足。用爽脆生菜包住食非常正, 我覺得用嚟撈飯食都會好開胃。泰式鳳爪 ($20加配)鳳爪甜酸度中和, 香茅青檸味突出, 清新怡人, 洋蔥好香, 好喜歡佢哋嘅泰式酸辣汁, 辣味溫純不搶喉, 但食完卻滿口香辣, 出色, 回味。牛油雞翼兩隻 ($15加配) 雞亦蒜香澎湃, 有淡淡嘅蝦醬鹹香, 仲要喺雞翼面加多pat 乾身蒜蓉畀你, 夠曬香, 食完口都臭埋, 哈哈哈~~~炸蝦卷 ($10加配)原隻蝦加幼薯
原來呢間茶記都好多明星名人幫襯
15:00 又係唔使等位時段, 可以畀我慢慢歎。
呢度除咗南洋美食, 仲有泰國及越南食品。
泰式香葉肉碎生菜包 ($68)
用爽脆生菜包住食非常正, 我覺得用嚟撈飯食都會好開胃。
泰式鳳爪 ($20加配)
牛油雞翼兩隻 ($15加配)
炸蝦卷 ($10加配)
原隻蝦加幼薯條炸成, 咬落索索聲, 很脆口, 蝦肉爽甜。
泰式奶茶($25加配)
泰式奶茶茶跟煉奶分開上枱還是第一次, 看得見的認真, 唔怪得佢哋啲嘢食咁好味啦。
店員吩咐茶壺要焗多五分鐘先至好飲, 我就忙著食上的食物, 焗咗應該有十分鐘, 呢杯泰式奶茶茶味夠香濃, 配煉奶非常好飲, 估唔到冇拉過嘅奶茶都咁香濃滑口, 神奇
過開嚟上環一定會再來, 呢度啲嘢實在太好味了, 我其實好想試埋佢哋嘅咖吔, 哈哈~~~奈何實在太飽了, 佢地還很注重清潔, 我差不多食左1個鐘, 沒有人坐過那張檯分別有2個店員不同時間用布擦過, 要讚!
很飽, 食完行行陣看看晝作才閃人。