2022-10-08
˜”*°•.˜”*°• La Famille。•°*”˜.•°*”˜ La Famille 相信都冇咩人唔識佢😂 如果唔識嘅話而家真係要認一認識下😂 一講起戚風蛋糕我第一時間都會諗起La Famille 🥰 佢哋嘅蛋糕真係有好多唔同嘅款式口味, 質感真係超鬆軟同軟熟😍 Cream又勁Creamy, 超幼滑😍 而且顏控既我🤭 La Famille 真係冇得輸, 佢啲蛋糕真係好精緻價錢都好實惠😚 用來做生日蛋糕就啱晒❤️ 就算係單件細件蛋糕其實都大大件㗎🥰 ✿ 大甲香芋黑糖麻糬呢個大甲香芋黑糖麻薯我係最鍾意嘅❤️佢既香芋味係超香濃, 感覺自己好似真係食緊好香嘅香芋咁, D cream 除咗幼滑外,感覺啲香芋好似真係融合咗落啲cream度同好有奶香味, 而且蛋糕中間有個好煙韌嘅黑糖麻薯,個蛋糕又唔會太甜💕✿ 長野之紫長野之紫係新出期間限定嘅❤️有新口味,我絕對唔會放過🫠先喺外表上佢真係非常之靚, 成朵花咁🤣上邊仲有幾粒巨峰提子🍇, 超級香甜🤤 蛋糕入邊亦都充滿左好滑既cream, 因為係水果蛋糕嘅關係, 佢比我食落去嘅感覺都相對地Fresh😝✿ 楓之谷楓之谷都係新出嘅蛋糕🤩佢嘅賣相都好靚🤭
✿ 大甲香芋黑糖麻糬
呢個大甲香芋黑糖麻薯我係最鍾意嘅❤️
✿ 長野之紫
長野之紫係新出期間限定嘅❤️
上邊仲有幾粒巨峰提子🍇, 超級香甜🤤
✿ 楓之谷
楓之谷都係新出嘅蛋糕🤩
佢嘅賣相都好靚🤭 我食落去嘅味係帶點焦糖爆谷味, 上面仲有幾粒大大粒爆谷作為點綴❤️ 未食我都已經覺得勁吸精😆 而呢款蛋糕相對起比其他味道係比較甜🫠
如果鍾意食爆谷又鍾意甜嘅朋友呢款一定啱你🥰
✿ 法式檸檬撻
呢個法式檸檬撻係咁多個蛋糕之中
我覺得係最得意同最特別🥰我屋企人勁鍾意食呢個口味
食落去因為檸檬嘅關係有微微既酸酸地, 好清爽! 越食越開胃, 而且戚風蛋糕上邊嘅cream位食落去嘅口感係有小小慕絲既質感, 而且佢仲多咗一個消化餅嘅餅底🥰
食落去除咗有戚風蛋糕嘅軟熟之外,加埋個餅底又好似食緊個芝士蛋糕咁😂唔錯唔錯
下次我都會想再試埋佢其他嘅蛋糕😂
特別係開心果口味😍😍😍等我呀
@lafamillecake
📍La Famille (沙田)
沙田港鐵沙田站SHT4-5號舖