2016-05-11 1041 瀏覽
黎海龍王食左個生姜燒飯。$48,算係依間鋪最平既午餐,但唔好睇小,事緣係度食左好多次,最最最好味就係生姜燒飯,其他貴啲反而可能中伏.生姜燒,其實即是燒豬頸肉飯。特別之處在飯有很多配料,包括蘿蔔,秀珍菇,哈蜜瓜片,馬蹄,車厘茄等等,都非常新鮮。蘿蔔呈淡紫色澤,味道淡酸而無渣,個人黎講唔太鍾意,但老媽就話唔錯。可能較適合佢地一輩人既口味。配料之中最好味既係秀珍菇。輕輕炙燒過,雪白幼嫩的菇身有淺淺炭烤痕跡,咬落去先是有焦香,然後是極爽脆多汁的菇肉,秀珍菇本身的鮮美汁液就滲入齒頰裡,口感味道皆是絕頂。燒豬頸肉就係依個飯既主角。表面是炙燒過既焦香,然後是爽彈而有嚼勁既豬頸肉,混入特製的香料調味,極是香脆爽嫩,裡面還有絲絲肉汁。係我食過最好味既豬頸肉,沒有之一。