2021-04-19 560 瀏覽
我同朋友係2021年4月18日,下午1點10分左右幫襯呢間喺南昌薈嘅井茶,女侍應安排我地兩人坐四人枱,大約五分鐘後,有兩個人嚟搭枱,我問個女侍應,有冇膠板提供,佢話四人枱唔提供膠板分隔,我再同佢講,我地相方都唔識,有塊膠板放喺中間隔一隔,大家都食得安心,佢死都話唔會提供。咁我就再同另一個男侍應講,我話:「既然你地間冰室,每張枱之間有膠板隔住,點解唔提供一塊俾我地,放喺枱中間,隔一隔同枱嘅兩個男食客!」,個男侍應勁無禮貌回應:「無㗎喎,四人枱呀,提咩供呀?」,同我地同枱嘅兩位食客都同佢講:「我地大家都唔識喎,真係要有塊膠板囉!」,個男侍應勁串回應:「四人枱,無喎!」我再睇清楚當時冰室食客數量啦!我同個男侍應講:「你地冰室望落去,每張四人枱同兩人枱都坐滿食客,根據防疫規定,所有食肆嘅數量只可以係50%!而家睇落都9成坐滿啦!」,佢好串咁回答:「四人枱坐四人,無話有半數規定喎!」既然係咁,我都費事同佢講。最後,我睇返呢間井茶嘅社交平台專頁,又話冰室好跟足防疫指引,但講一套又做另一套!講到服務態度,呢間井茶真係超級差呀!
2021-04-18