2025-01-11
之前成日去大圍食嘢架!😆 不過通常淨係Focus喺地鐵站附近嘅舖頭 其實行出少少(真係2分鐘) 仲有好多嘢食選擇架😍😍今次就去咗呢間台灣菜 個名真係幾得意 所以好吸引我哋入去☺️叫做 +886 台味飯桌仔😆🤣好似香港啲舖頭標榜852咁樣🤣充滿台灣特色而且啲嘢食都唔算係好貴 份量都幾多下架😍.🐷萬巒豬腳便當轉乾拌麵本身見到個豬腳飯好吸引 跟住見到可以轉做麵就更加吸引😆😆 因為小編自己係一個好鍾意食麵嘅人🤣不過小編就怕太飽 所以就叫咗少麵 如果叫多麵我一定食唔晒🤨麵條都真係幾煙靭 成個口感係小編超級超級鍾意嘅😝😝啲豬腳望落去好有光澤😂😂真係有一種骨膠原滿滿嘅感覺出咗嚟…😗而且肥瘦均勻 無論係豬皮嘅部份定係肉嘅部份都好好咬口豬皮唔會話好肥膩 而係有啲位又「幾彈牙」啲肉亦都係超好食 咬落去唔會令我覺得肥膩或者乾柴柴🤩🤓除咗豬腳之外 仲有甜不辣同埋菜所以成碗麵都算係幾豐富🤩🤩如果可以多一條菜就perfect 等我可以balance一下 感覺冇咁邪惡哈哈哈 減低一下我嘅罪惡感.🐷奮起湖排骨便當🍱奮起湖係位於台灣嘉義縣竹崎鄉中和村又叫做 畚箕湖🧐 聽講嗰度火車站附近有一條老街專賣一啲家鄉特產、便當、小
叫做 +886 台味飯桌仔😆🤣
好似香港啲舖頭標榜852咁樣🤣充滿台灣特色
而且啲嘢食都唔算係好貴 份量都幾多下架😍
🐷萬巒豬腳便當轉乾拌麵
麵條都真係幾煙靭 成個口感係小編超級超級鍾意嘅😝😝
而且肥瘦均勻 無論係豬皮嘅部份定係肉嘅部份都好好咬口
豬皮唔會話好肥膩 而係有啲位又「幾彈牙」
啲肉亦都係超好食 咬落去唔會令我覺得肥膩或者乾柴柴🤩🤓
除咗豬腳之外 仲有甜不辣同埋菜
所以成碗麵都算係幾豐富🤩🤩
🐷奮起湖排骨便當🍱
奮起湖係位於台灣嘉義縣竹崎鄉中和村
又叫做 畚箕湖🧐 聽講嗰度火車站附近有一條老街專賣一啲家鄉特產、便當、小食 所以睇落去都真係成個「小九份老街」嘅樣子😳😶🌫️
其實小編之前真係冇乜點聽過 真係食之前覺得好好奇 所以就專登Google😌😌
成個便當其實都真係好大份 豬扒有被炸過🥰不過豬扒外皮冇用粉漿包住
兩塊豬扒好大塊 所以真係好夠飽
同樣地都係有兩條甜不辣做伴菜😚
🐷牛蒡絲
小編會話呢一個係開胃首選 睇落去可能你會覺得佢只係得細細碟
但其實佢份量係多到不得了… 將啲牛蒡切成絲真係更容易進食
成個調味都係好清新同埋有少少酸 所以可以同時做到解膩及開胃嘅作用🥰
🐷炸台南台腸蝦卷
有時食台灣菜覺得啲炸物好乾 又或者裏面啲肉可能會唔好食 更好嘅調味都敵不過唔好嘅肉質
但係呢間台灣菜嘅呢個台腸蝦卷真係炸得唔錯
每件都係薄薄地 成個感覺係外脆內軟得黎又唔會厚到刮喉嚨刮口😌😍😍
🐷日式烤奶 加波霸珍珠
喺台灣菜入面竟然有日式嘢真係好有趣喎…
因為好奇究竟烤奶同普通奶茶有咩分別所以就諗住試吓
原來烤奶都係一種奶茶 不過喺製作過程加入咗一啲焦糖 所以就有一種炭火味出咗嚟😂😂
的而且確烤奶嘅味道係比起普通奶茶多咗一種炭火味、焦香味 好似係煲好耐 煲出嚟咁樣
呢度嘅烤奶都唔錯 少甜少冰啱啱好 加埋啲波霸珍珠就都真係幾Perfect
因為平時飲手搖好少何有烤奶可以飲
喺香港就更加少見啦🤨🤨
🐷台式奶茶 加波霸珍珠
普通嘅台式奶茶都唔錯 一樣係少冰少甜
對小編嘅朋友嚟講 味道啱啱好
波霸珍珠都幾煙靭 口感合格🤩🤩🤣🤣
+886 台味飯桌仔
📍 大圍積德里15-17號龍鳳樓地下A號舖
#hkfoodie #吃貨日常 #香港 #美食 #香港美食 #大圍