❀ RUBIA #中環❀❗️超級𥄫睛流心暖芝士蛋糕 期望調味更香濃❗️——————————————————之前喺上環Pica Pica 食過佢哋嘅西班牙菜覺得超級出色,今次嚟到佢嘅姊妹店Rubia,同樣以西班牙Tapas做賣點,另外仲有牛扒,同埋最signature嘅西班牙暖芝士蛋糕 🧀!裝修風格比起Pica Pica更有情調,有上下兩層,絕對係慶祝之選✨長期都非常受歡迎,星期五晚嚟到座無虛席,入咗時間限時120分鐘,大家想食要預先book位!.不過個人就比較鍾意Pica Pica,覺得調味更加香,相反呢間就較為清淡,冇想像中咁出色,性價比唔算太高🙈。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Octopus Gallega on Potato Cream $135八爪魚肉質軟身。底下配上壓到溶爛而順滑嘅薯蓉,少許奶味,加上少少橄欖油同埋紅椒粉,略嫌味道唔算太濃郁。味道: 3.9/5 性價比: 3.5/5.☞ Gambas Ai Ajillo $150西班牙常見嘅tapas,亦係店員推介。用上超滾油煮大蝦🍤再配上炸蒜,味道主要係蝦本身嘅鮮甜、再配上少少蒜香,同樣嫌調味簡單咗啲。不過好彩啲蝦都夠好爽口彈牙,但就唔算太
❀ RUBIA #中環❀
❗️超級𥄫睛流心暖芝士蛋糕 期望調味更香濃❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
八爪魚肉質軟身。
味道: 3.9/5 性價比: 3.5/5

☞ Gambas Ai Ajillo $150
西班牙常見嘅tapas,亦係店員推介。
不過好彩啲蝦都夠好爽口彈牙,但就唔算太特別。
味道: 3.8/5 性價比: 3.5/5
Gambas Ai Ajillo
Gambas Ai Ajillo

☞ Rubia Tenderloin Carpaccio $118
除咗tapas之外佢哋嘅肉類亦都係賣點之一。
呢一個生牛肉片就用上佢哋高質嘅tenderloin,入口即溶,但絕不油膩👍🏻。
鍾意配上帶有有松露味酸酸甜甜嘅蜜糖醬,同埋鹹香manchego cheese,令到成個味道非常豐富。
味道: 4/5 性價比: 3.9/5
Rubia Tenderloin Carpaccio

☞ Black Fideos, Spanish Red King Prawn $350
Menu無常見嘅西班牙海鮮飯,取而代之係呢款墨汁意大利Fideos意粉。麵條超級幼身,約2cm長,口感同新竹米粉好相似😶我個人鍾意正常海鮮飯嘅口感多啲。
不過味道的確唔錯😆墨魚汁的確幾香,帶少少油份,撈埋佢特製嘅all I oli忌廉,幾rich又唔會太膩。
最特別係配上兩大隻西班牙紅蝦頭🤩建議先jit蝦頭嘅膏落個意粉度,會令到成個意粉更加鮮。
味道: 4/5 性價比: 3.7/5

☞ Warm Cheesecake with Whisky Icrecream $70
用上法國南部Leon嘅blue cheese,暖粒粒咁送上,半溶嘅芝士真係好邪惡😍外層仲有脆皮,平衡返芝士creamy嘅口感。
芝士嘅羊羶味好重,不過覺得同pica pica比鹹香味弱啲。
另外會配上威士忌雪糕🥃,唔愛酒嘅我覺得實在太濃郁,嗆得太誇張,建議真係加少少少少就夠,如果唔係會搶走晒芝士嘅味。
味道: 4.3/5 性價比: 4/5

整體來講,可能始終期望太大,食物質素無想像中咁高🙈我會比較推薦pica pica。而且價錢都唔平,份量又唔算好大,性價比唔高。
Rubia Tenderloin Carpaccio