2019-06-15 132 瀏覽
呢排阿媽話豬肉貴,唔買豬肉,我見咁耐無豬肉食,放工走左去買燒味返去加餸。成日睇報導都話長沙灣間燒味鋪勁多老鼠,諗起都驚,所以search間有信譽啲既去幫襯,咁啱同同事放工黎深水埗食甜品,搵到呢間係呢頭既燒味鋪。佢有兩個鋪位,一邊係茶餐廳,一邊係燒味,茶餐廳收銀位後既牆開左個窿,燒味部就可以方便送野食過黎。鋪面對比長沙灣個度乾淨好多,食都食得安心啲。由於太耐無食豬肉,所以我揀既都係豬🐷🐷🐷燒腩、叉燒同燒骨。返到去我一打開個盒,阿媽就講左句:「啲燒腩好靚喎!」睇過!咦!真係好靚喎!即刻夾舊試下先!😍😍好正喎!塊皮勁脆!!!好耐都無食過咁脆既燒腩,同埋唔係太多肥膏,肉瘦得黎又唔會又鞋又韌。點埋啲芥辣真係好正🤣👍🏻👍🏻叉燒係我鍾意既瘦叉😂我唔鍾意食肥膏脂肪(黑毛豬個啲除外🤪),唔算好腍但唔會鞋唔會韌,如果啲汁蜜味重啲,甜多啲啲就更好。揀燒骨因為我鍾意食ribs😆中式ribs我都鍾意,味道同叉燒差唔多。又係夠瘦👍🏻啱我食!等拎燒味個時,咁啱老闆見我周圍影相,就話我知為左保持日日新鮮,之前諗計煲例湯清左啲賣淨既燒味,但係用唔到咁多,最近推出兩點半後$16有單或雙拼飯,真係好抵!

返到去我一打開個盒,阿媽就講左句:「啲燒腩好靚喎!」
睇過!咦!真係好靚喎!即刻夾舊試下先!😍😍好正喎!
塊皮勁脆!!!

叉燒係我鍾意既瘦叉😂

又係夠瘦👍🏻啱我食!