2022-09-05
係Elements搵到間環境不錯的泰國菜餐廳,咁岩安排了窗邊位俾我哋😆職員推介weekend brunch menu,一次過試多款泰國料理😚·Thai Chill Weekend Brunch Menu(原價$398/位)Like FB/ openrice訂位就可以優惠價$298/位🤗前菜🌶鮮鮑魚配泰式辣汁🧈香草牛油焗帶子🦐炭燒河蝦一份前菜有齊三款小食,鮑魚新鮮彈牙,帶子偏細粒😂蝦開左邊,方便食唔洗用手拆殼,但肉質有啲腍有啲霉🥲·🥗香脆鯰魚青芒果沙律本身以為會有魚肉,但原來只係得脆脆🙈青芒果好酸😵💫·Main(1 set/位)🐷泰式鹵豬手🥘黃咖喱海鮮我哋各自揀左唔同款可以開心share💕鹵豬手好入味,肉質軟腍,份量都多😚另外黃咖喱都好香,唔太辣,但海鮮質素普通,有青口、蝦等,份量不多~·Side🥖法包可以揀白飯/糯米飯/法包,原本掙扎緊食糯米飯定法包,最後揀左法包因為驚太飽🙈法包有驚喜,唔係平時食又硬又乾果啲,呢度嘅法包好香脆,外脆內軟,用黎送黃咖喱一流🤤·甜品🥭芒果糯米飯💚斑蘭千層糕🥥椰汁西米糕一份甜品可以試齊三款泰式甜品😍斑蘭糕同西米糕聞落幾香,但食落味道偏淡😢芒果糯米飯水準亦一
前菜
🌶鮮鮑魚配泰式辣汁
🧈香草牛油焗帶子
🦐炭燒河蝦
🥗香脆鯰魚青芒果沙律
本身以為會有魚肉,但原來只係得脆脆🙈青芒果好酸😵💫
Main(1 set/位)
🐷泰式鹵豬手
🥘黃咖喱海鮮
Side
🥖法包
甜品
🥭芒果糯米飯
💚斑蘭千層糕
🥥椰汁西米糕
一份甜品可以試齊三款泰式甜品😍斑蘭糕同西米糕聞落幾香,但食落味道偏淡😢芒果糯米飯水準亦一般,我個糯米飯底有啲硬😣
🍲砂煲蟹肉魚翅湯(+$48 兩位用)
蟹肉就唔多食到,不過魚翅都唔少,一上枱熱辣辣,趁熱飲味道唔錯,有魚翅味唔係味精湯😗