2023-02-05 82 瀏覽
難得而家食飯嘅限制越來越少,肥妹仔梗係要約一班朋友出嚟食飯啦!今晚就去咗尖沙咀呢一間海鮮火鍋店度打邊爐。爽脆香辣鮮魚皮$78炸魚皮就食得多,新鮮嘅魚皮真係小食,不過上網見到佢嘅食評都唔錯,所以試一試。一啲腥味都,口感好爽脆,少少辣,食落去好惹味。日本櫻花蝦沙嗲鍋拼廣東皮蛋芫荽馬蹄鍋$118就咁聽個名都覺得勁,唔係講笑,湯底真係好好味。個櫻花蝦沙嗲,沙嗲汁有好香濃嘅花生味,沙嗲味好濃郁,加埋少少櫻花蝦提鮮左。另外個皮蛋芫荽馬蹄湯飲落去都幾重芫荽味,好清新,就咁飲個湯都好好飲。本地手切靚牛皇 $298個拼盤上到嚟真係話咗一聲!啲牛嘅花紋超靚,油脂分布好平均。佢嘅牛肉係好爽,牛味超濃,油脂味亦都好重,一食就知係新鮮靚牛,唔係冰鮮雪藏嗰隻,肥妹仔大推!雪山和牛拼盤 $438肥妹仔另外仲叫咗另一款牛。呢隻日本和牛比本地手切新鮮牛油脂味仲加重,食落去口感比本地新鮮嗰種更加入口即溶,係兩種唔同嘅食法。肥妹仔強推大家一定要叫呢兩款黎試。手打鮮蝦丸$78個蝦丸超掂,超級爽口彈牙,係係食到好大粒既蝦肉,超重蝦味,強推。黑松露墨魚丸 $88又係爽口彈牙,墨魚味好出,亦都食到原粒墨魚,黑松露嘅味道好香。玻璃水

爽脆香辣鮮魚皮$78

日本櫻花蝦沙嗲鍋拼廣東皮蛋芫荽馬蹄鍋$118

本地手切靚牛皇 $298

雪山和牛拼盤 $438

手打鮮蝦丸$78

黑松露墨魚丸 $88

玻璃水魷$68
打邊爐肥妹仔都會叫嘅餸,吸咗個沙嗲湯汁,正。

手工即制響鈴$58
嗌完之後新鮮滾熱辣炸起,外皮超脆!放喺個沙嗲湯汁一兩秒,索咗香濃嘅沙嗲湯,但又保持到香脆嘅口感,好癲。

百花釀油條 $68
肥妹仔就當餐前小食,墨魚滑好香,油炸鬼炸到好香脆。

新鮮南非鮑魚$204
唔係講笑,個鮑魚真係好好食,超級爽,肉質又好嫩滑。打邊爐嘅鮑魚,肥妹仔不嬲都麻麻,但係今次真係食完之後覺得打邊爐係要叫鮑魚!

2023-01-04