2024-12-12
今晚嚟到銅鑼灣嘅香馥樓試吓佢嘅招牌小菜,真係一個好滿足嘅晚餐體驗,值得同大家分享下!一入到去就俾佢嘅裝修吸引住,明亮又優雅,仲有啲傳統中式嘅感覺,坐得好舒服。燉湯開場,我哋每人叫咗一壺紫砂功夫燉湯,呢個真係必試!紫砂壺放喺蠟燭上面keep住熱,飲落嚟嘅湯又暖又清甜,入面嘅人蔘同其他高級食材衬得啱啱好,飲完即刻覺得全身暖笠笠,好舒服。之後就係蜜汁厚切黑毛豬,簡直係今晚嘅亮點!上枱嘅時候聲音已經吸引住大家,黑毛豬喺鐵板上面卜支卜支,香氣直撲鼻頭,仲有鐵板下面嘅火keep住熱住佢。肉質半肥瘦,唔會太油膩,蜜汁嘅甜味滲入肉入面,每一啖都係極品叉燒嘅感覺。一口蝦多士都相當出色,多士脆卜卜,上面嘅蝦夠大隻又新鮮,再配埋蝦滑,啖啖鹹香,好滿足!最後叫咗魚湯竹笙魚腐浸勝瓜作結尾,魚湯香濃幼滑,勝瓜鮮甜爽口,加埋魚腐同竹笙嘅豐富口感,畫龍點睛!