2018-07-23
同長輩及家人吃晚飯, 他/她們總愛去中式酒家, 今晚只和女友拍拖, 我們選擇了去 大坑浣紗街 ~ 火車頭越南餐室, 吃越南菜, 因為喜歡食物清爽開胃, 不油膩,環境裝修好用心, 設計以火車站及火車為主題. 牆上時鐘多, 可知世界各地時間 (火車直達 ??)又設行李架 - 手提行李可用 ? (只屬裝飾)今晚我們 6:30 到達, 店員很迅速給我們安排座位, 又送上餐牌及開水, 服務有效率.餐牌食物選擇多, 越南菜款式齊.我們兩個人, 簡簡單單, 先點了 小食拼盤 $168-, 鍾意它樣樣齊.女友最開心 ~ 見到拼盤擺碟好靚, 視覺似 High-tea 架, 分兩層.有沙律, 春卷, 蒸粉卷, 沙爹雞串燒, 扎肉, 好豐富. 沙律 ~ 蔬菜夠新鮮, 爽口, 酸酸甜甜, 好開胃.春卷 ~ 炸得香脆, 伴以生菜卷埋一起吃, 超好味.粉卷 ~ 有兩件, 外面是米紙, 內包有芽菜, 紅蘿蔔絲和肉碎, 不油膩, 扎肉 ~ 入口感到特有的扎肉香氣, 爽韌而扎實的口感, 豬肉味濃.沙爹雞串燒 ~ 炭燒 雞肉燒得好香, 燒得火喉又啱啱好, 肉質滑溜, 沙嗲醬添惹味, 好好食!我們點了越南菜必食
餐牌食物選擇多, 越南菜款式齊.
有沙律, 春卷, 蒸粉卷, 沙爹雞串燒, 扎肉, 好豐富.
春卷 ~ 炸得香脆, 伴以生菜卷埋一起吃, 超好味.
一個大大碗嘅生熟牛肉片河粉, 夠熱. 有羅勒, 洋蔥絲, 另一碟芽菜, 紅椒和青檸, 牛肉片不少, 牛味濃.
湯底味美, 時間火喉不馬虎, 絕對好飲.
蟹肉份量多, 好鮮美. 內有海蝦肉碎, 檬粉滑又夠入味. 蕃茄湯底, 顏色漂亮, 蟹肉湯底鮮甜. 大家都滿意.
通菜嫩綠, 炒得唔會過火, 唔辣,食落爽口, 有鑊氣.
如果駕車人士, 可泊車於附近街道, 好方便.