2018-07-11
以前喺銅鑼灣返工,好鍾意去登龍街食越男仔,簡直係我A姐嘅飯堂呀,最鍾意佢個越南牛河!不過,自從佢搬離開咗銅鑼灣之後,我就無理過呢條越男仔,直到今日行過灣仔,原來佢搬咗嚟呢頭,今日就帶M佬見吓呢個第三者啦。小食拼盤A拼盤A有春卷、手撕雞檬紙卷、招牌豬頸肉、酸辣無骨鳳爪沙律,份量都好多架。最鍾意就係手撕雞檬紙卷,因為皮夠薄,仲有黑胡椒手撕雞肉配上甘筍絲同青瓜絲,好有呀口;另一驚喜係招牌豬頸肉,因為個皮脆口,而肉就好juicy。蜜糖漬蕃茄原隻蕃茄,我不嬲都唔太喜歡,但呢個充滿蜜糖嘅凍蕃茄已經去皮,食落仲有柚子嘅甜味,酸酸甜甜,夠晒開胃。窩蛋烤牛肉生菜包豬肉生菜包就食得多,窩蛋牛肉飯都食得多,但窩蛋烤牛肉配上生菜包都係一種幾新鮮嘅食法!牛肉撈上蛋汁,好香好滑,夾埋生菜好fresh!招牌原隻魷魚釀咖喱炒飯嘩!好大隻魷魚呀!入面仲有好豐滿嘅咖喱炒飯,直頭係漏晒出嚟!最滿意係啲飯唔會太乾身!越式海南雞飯配黃薑飯海南雞無骨啖啖肉,又夠滑,配上黃薑飯,我對呢條越男仔真係好滿意。
小食拼盤A
蜜糖漬蕃茄