2017-11-24
天氣凍就想食韓國菜,除左熱氣嘅韓燒,其實仲有健康d嘅選擇,所以同朋友揀左去平昌試下個海神湯。到底依個湯有乜咁吸引?請睇相。我地兩個人點左半隻雞嘅份量,湯入面有人蔘、鮑魚、扇貝、八爪魚、蝦同好多隻大蜆!雞肉唔滑但重點係海鮮好新鮮同好多,食極都有!Oppa侍應幫我地剪雞剪八爪魚同裝湯,裝到靚靚,最啱影相。個湯一定要趁熱飲,凍左d海鮮都無咁好味。人蔘味唔重,啱我口味。除左湯,推介豆腐果仁沙律,豆腐粒炸得好脆。麻醬份量剛好,每一啖都有醬,蔬菜都新鮮。我地仲叫左豬腩肉。通常韓燒爐邊都有蛋,依度仲特別,有一粒粒迷你蕃薯,甜甜地,我食左一粒,其他俾我朋友食曬。蛋我鍾意係佢七成熟嘅時候食,蛋面脆,入面滑。海鮮煎餅賣相靚,煎到金黃色。平時喺其他餐廳食通常唔係好覺有海鮮,但依度就有大粒蝦肉,好足料。依度有卡位坐,舒服過其他坐住個罐嘅韓燒店。燒爐上嘅吸油煙機都吸得夠快,可以減少油煙味,慢慢食,慢慢坐都唔怕成身韓燒味。