2021-09-21 28 瀏覽
今日同朋友行完旺角去咗朗晴坊既Lockroom Dining食晚餐。呢間餐廳足球做主題,入面放滿阿仙奴既擺設。坐低咗之後我地叫咗dinner set,個套係有埋沙律、餐湯、蒜蓉包、主菜同餐飲。首先黎咗個沙律,係用個玻璃樽裝住,入面有羅馬生菜、蕃茄,可以撈沙律醬一齊食。之後就黎咗洋蔥湯,入面啲洋蔥係打碎哂既,飲落甜甜地,配埋蒜蓉包好夾。主菜方面我就叫咗牛肉眼拼法國鵝肝,鵝肝煎得外脆內暖,保留左好重鵝脂。牛肉眼亦都煎得十分出色,就算係七成亦都煎得好冧,同食落好香牛味。而黑毛豬拼北海道元貝,個BBQ醬同整個黑毛豬好夾,食落去甜甜酸酸,可以平衡返佢黑毛豬嗰種濟嘅感覺。最後嘢飲方面,杯即磨咖啡豆味好香,而果茶就好足料,有好多水果粒,但係就偏甜咗啲。