2024-04-22
跨越半世紀老字號‼️正宗印度餐廳🇮🇳全球77間分店🌍🔥好多印度人都去食!#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜💎 Chicken tikka 脆皮雞腿紅辣椒烤雞$140值得一試‼️(😋:8/10)👍🏻:呢個烤雞味道幾特別👅係印度香料加印度酸奶加香草醃製嘅雞肉🍗所以個味道都幾濃👎🏿:。💎 Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 $80必試💯💯(😋:8.8/10)👍🏻:呢個差唔多係每枱必點!每嚿雞髀都可以好似波板糖🍭咁拎住食,又方便又好食🤤氹小朋友👧🏻👦🏻(小編作為大朋友都表示巧開心🥳)呢個雞燒完都依然keep到juicy 🍗仲可以好似m記咁配甜酸醬👎🏿:。💎 Butter Dosa 牛油薄煎餅$80必試💯💯(😋:8.5/10)👍🏻:打卡必點📸超級長🤣好似話真係有一米!去咁多間印度餐廳都未見過,好特別🥳🥳🥳同埋整得好薄,真係好脆,有少少似食薯片咁🤩不過!真係最好有3-4個人一齊share😂👎🏿:嗰三個醬就我個人麻麻地💎 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40 必試💯💯(😋:8/10)👍🏻:足料嘅大蒜烤餅😍😍一上枱就超級香蒜茸味🧄大大塊,空氣感十足🫓每啖都有蒜茸
#sdm尖沙咀 #sdm佐敦 #sdm小店 #sdm印度菜
💎 Chicken tikka 脆皮雞腿紅辣椒烤雞$140
值得一試‼️(😋:8/10)
💎 Chicken Lolly Pop 雞肉棒棒糖 $80
必試💯💯(😋:8.8/10)
💎 Butter Dosa 牛油薄煎餅$80
必試💯💯(😋:8.5/10)
👎🏿:嗰三個醬就我個人麻麻地
💎 Garlic Naan 印度大蒜烤餅 $40
必試💯💯(😋:8/10)
💎 Palak paneer 印式芝士菠菜$90
可以一試✅(😋:7.7/10)
👍🏻:綠色嗰碗,純素🌱Paneer即係是印度芝士🫕係一種就算加熱咗都唔會用嘅芝士,所以食嘅時候依然會係一嚿嚿咁🧀🧀加埋新鮮菠菜、洋蔥、印度香料同香草做成嘅醬汁🧅🥬
💎 Chicken kurma 雞庫馬爾 $120
可以一試✅(😋:7.5/10)
👍🏻:黃色嗰碗,本身以為係咖哩味會好濃🥘但原來係印度咖哩裡面kurma算係最溫和嘅一款,主要係其他印度香料味,雞肉入面就大約有4件🍗
👎🏿:。
💎 Mutton sukka varuval 山羊肉 $140
正正常常⭕️(😋:7/10)
👍🏻:羊肉炒印度香料🌶️加埋少少辣椒,感覺有少少似手撕雞咁一絲絲嘅羊肉,冇咁有口感
👎🏿:這個賣相🤭🤭唔知點解同其他差咁遠😂
💎 Mango lassi 芒果印度奶昔 $40
必試💯💯(😋:8.3/10)
👍🏻:好香濃嘅芒果味🥭比起出面嘅奶昔會再結身少少
👎🏿:。
㊙️呢間餐廳在印度已經超過60年❤️🔥係全球17個國家都有分店。餐廳裝修風格充滿印度特色🇮🇳侍應同廚師都係正宗的印度人,非常傳統🤭🤭
環境:8/10
服務:8/10
價錢:人均約$200
性價比:8/10
📍 Anjappar Chettinad Indian Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場2樓202號舖
可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 黃店 #尖沙咀cafe #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #佐敦 #佐敦美食 #佐敦好去處 #anjappar #anjapparchettinad #anjapparchettinadrestaurant #anjapparhk