紀錄一下呢個豐富自助晚餐 Mezza9 ,人均七百幾,今次大約提早半個月book位都訂到,不過穩陣起見一個月前預訂定先啦,提早約坐窗邊位睇住日落景。 .六點準時開門入座,一系列新鮮海鮮放係開放式廚房透明玻璃櫥窗內,可以睇到大廚即場炒菜。呢到主打「即叫即整」新鮮龍蝦和海鮮,落單後會送埋枱,大部分熱菜都係即場點咩煮法,再即煮既形式。.入座時每位客人可以點一份免費主食,今年食過兩次,試過其中的三款。🔹羅西尼牛扒 可選擇幾成熟,個人建議五成熟,肉質幾嫩不錯,配菜薯蓉更出色。🔸八寶焗釀大響螺 個螺超級大隻,入面係處理好螺肉碎加配菜,個人覺得一般。🔹Mezza9 特色澳門香辣春雞卷 雞肉卷嫩身,講到特色菜,可以一試。.當晚海鮮有成十多種,包括肉蟹、蝦、魷魚鬚、鮑魚、魚、貝殼類等等,煮法大約十種左右,好似蒜蓉蒸、薑蔥炒、避風塘、椒鹽、豉椒炒、香煎等,諗定想要既海鮮搭配咩煮法,豪氣咁點單吧!🔸個人推薦蒜蓉蒸和薑蔥炒.🦞龍蝦有蒜蓉蒸、清蒸、避風塘、芝士焗、炭烤和薑蔥炒六大煮法任你揀,個人最鐘意芝士焗和蒜蓉蒸呢兩種, #蒜蓉蒸 龍蝦肉依然彈牙,比較鮮甜,接近原汁原味,而芝士焗的話肉質會韌少少,但始終覺得龍

🔸個人推薦蒜蓉蒸和薑蔥炒

🦞龍蝦有蒜蓉蒸、清蒸、避風塘、芝士焗、炭烤和薑蔥炒六大煮法任你揀,個人最鐘意芝士焗和蒜蓉蒸呢兩種, #蒜蓉蒸 龍蝦肉依然彈牙,比較鮮甜,接近原汁原味,而芝士焗的話肉質會韌少少,但始終覺得龍蝦應該要配芝士😂,一個人食左好多隻回本啊!!
個人大推#龍蝦包 意外驚喜,麵包鬆軟,搭配龍蝦肉又香口😋,龍蝦湯都不錯,驚太飽只能淺嘗,都係主攻番唔同煮法龍蝦先🤩。

飲品方面,當晚特飲有苦瓜檸檬茶、蘋果蜜桃茶和斑斕龍眼冰,可以加錢任飲紅白酒,但講到尾真係最鐘意最鐘意佢地個 #鮮榨橙汁機 飲差不多三四杯🤩。

到糖水甜品雪糕部分,要數🥥#椰子焦糖布甸 最吸引,每次必食兩三個,即燒焦糖面,布甸香滑,楊枝甘露都ok。兩次慶生活動餐廳準備不同驚喜,七月份時係一個自助餐甜品拼盤,仲有乾冰散出煙,平時亦可以請餐廳員工幫你整;另一次上個月慶生,餐廳準備左一個細蛋糕。*

仲有即煮蔬菜區、燒味、冷盤海鮮、最入面日式料理區(刺身、壽司、天婦羅等)。雖然食落無幾年前第一次來咁好,但特別日子慶祝活動過來呢邊都不錯。
自助晚餐 ($699/位)
_
⭐️ *有慶祝活動可以提早在訂位時告知,會有小蛋糕/ 甜品拼盤送,用相機影相📸️,即場曬番出來。
⭐️ 記住枱號落單
⭐️ 需加一服務費