2020-03-14
以前會返中國食酸菜魚,家下不了,但係又想食喎,於是搵左呢間餐廳!餐牌介紹話鋪頭老闆係資深吃貨,最鍾意食酸菜魚,仲鑽研咗酸菜魚嘅13種做法,講到好勁咁搞到我都好期待。我同朋友兩個人叫咗個小份酸菜魚。另外仲叫咗兩款小食,分別係青椒土豆絲同埋正經的雞被撕,即係手撕雞。啲名好別出心裁!唔好以為呢支係油,其實係茶,小麥茶之類,清淡解膩!最貼心係次次飲淨三分二,waiter 都會嚟換新茶!座位方面都好寬落!所有櫈都有軟墊,坐得好舒服!<正經的雞被撕>送到!岀奇地有擺盤🤣本身覺得手撕雞都係咁㗎啦,冇乜特別,但係竟然有驚喜!雞肉嫩滑唔再講,個麻辣汁唔係一味得個死辣,係有層次嘅麻辣,仲好入味。平時啲花椒一食到就要lur, 因為太辣,但係呢一個竟然可以咬埋吞埋,嗰種麻係食得入口嘅麻!大推!至於青椒炒土豆絲,唔好以為呢味菜好簡單,要炒得好食都唔易!又炒過嘅香口,亦炒得好爽身,完全唔油膩,雖然係澱粉質,但係一啲都唔會食到飽飽滯滯。重頭戲終於嚟到,就係酸菜魚,成個面盆咁大,非常誇張!除左有最重要嘅魚,當然我地亦有叫配菜,包括腐竹、豆腐、連藕丶粉絲、木耳。湯底非常特別,唔係一般中國或者我哋心目中正
座位方面都好寬落!所有櫈都有軟墊,坐得好舒服!
湯底非常特別,唔係一般中國或者我哋心目中正宗嗰種酸菜魚味。係探探嘅書同埋淡淡嘅麻,層次係分到,唔會一味死酸死麻,一開始有啲唔慣,但係食食吓又覺得幾好味,算係比較輕口味嘅酸菜魚,大部份香港人都接受到!唔知佢係邊款魚肉,但係好嫩滑,亦都冇乜骨!平時可能都會嗌碗白飯,但今次竟然唔使,仲食唔晒添!