2024-08-10
輕盈慢煮肉片柔嫩拉麵🍜,湯底醇香濃郁,麵條吸湯有彈性🫶🏻!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 地雞醬油拉麵 HK$108・味道:醬油湯底有陣煙燻香氣,加上洋蔥嘅甜,甜鹹香氣夾雜,層次感豐富,冇加檸檬柚子但湯底又好清新喎🤩!叉燒唔係拉麵店常見嘅肥瘦五花叉燒,係黑椒豚肉片🐽。豚肉味濃而不羶,輕輕以黑椒粒吊起豚肉清香。慢煮雞肉片同樣以黑樣粒輕輕吊起雞肉鮮香🐤,整體輕盈,女仔食會啱啱好夠飽肚,同時冇罪惡感XD・口感:湯底醇香清甜,慢煮豚肉片同雞肉片都係細嫩唔柴,麵質幾獨特,唔係掛湯係吸湯,咬落柔軟但同時有彈性,每咬一啖麵都有湯滲出嚟,出色👍🏻!🍜 豚x雞 白湯拉麵 HK$105・味道:白湯唔係走超濃郁嘅路線,但就係因為湯底豚x雞白湯嘅formula夠平衡,油膩感非常適中🫡。面頭泡泡入口即化開,湯底浠身但好香雞味,creamy順滑但唔會好厚,少食拉麵嘅肚波都輕鬆啪晒成碗😎溏心蛋醃得好入味,滿滿醬油香但唔會搶過拉麵風頭🍳。・口感:呢款麵條又唔同上面嗰款,有麥粒係麵條,比起上面嗰款煙韌有咬口少少,但同樣柔軟有彈性仲吸湯,正~🦪 吉列蠔 HK$42・味道:麵包糠酥脆,包住肥美新鮮嘅廣島蠔,想像
🍜 地雞醬油拉麵 HK$108
🍜 豚x雞 白湯拉麵 HK$105
🦪 吉列蠔 HK$42
・味道:麵包糠酥脆,包住肥美新鮮嘅廣島蠔,想像到嘅好食😋
・口感:擺咗好耐先食都超酥脆,而且唔油,炸功勁!
🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:肚波作為一個對拉麵0興嘅人,覺得呢個幾好食,輕盈夠味但唔會好油膩,我好怕食拉麵淨係得麵好少肉,好似吃了個空虛咁,呢間肉類同拉麵比例啱啱好,重點係就算食晒成碗都係滿足但冇罪惡感,而且冇msg食完唔會口渴XD!