2017-12-15
呢一餐飯我係好樂意請嘅,原因係我轉到工,轉工呢啲野就好似食物咁,要睇時間。 睇時間食,睇時間轉,而家就係一個好嘅timing。 所以請兩位幫咗我好多嘅朋友食飯,佢地就揀咗呢間omakase 勒。其實我就鍾意坐bar枱,睇住啲師傅點整野食,其實都真係幾過癮嗱~ 俾大家睇下個餐牌先,其實轉工飯嚟講,我覺得呢個budget係ok嘅,所以我都由佢地叫,但我自己呢,就食咗《瀧》就算,因為《極》係A5和牛,我真係食唔到咁多野。等咗無幾耐就有頭盤勒,係一個好靚嘅松葉蟹殼裝住嘅松葉蟹肉、蟹肉麵豉同海膽,店員好貼心咁問我食唔食生嘅鵪鶉蛋,我驚咗一驚就話走咗佢,但其實我朋友同我講鵪鶉蛋先係精髓啊! 撈埋哂一齊食之後,味道一啲都唔腥,好豐郁嘅蟹肉味度,蟹肉麵豉亦有調味作用,一啲調味料都唔使落。跟住又係嘅開胃小吃,合桃豆腐 、啫喱酒糟、日本銀杏同日本水母。先講講個合桃豆腐 ,佢係無豆嘅成份 , 混合咗啲葛粉,但入口嘅合桃好苦 ,加入wasabi一齊食之後真係別有風味啊;啫喱酒糟就比較酸甜煙韌,有好濃嘅酒味;日本銀杏呢,唔知係咪有一兩粒無挑個心,有啲苦,但落咗少少鹽咸咸地。呢個日本水母,應該係落咗柚子醋,酸酸
睇時間食,睇時間轉,而家就係一個好嘅timing。
最左邊嘅海藻鹽,來自沖繩,師傅話 $300/g,都真係幾貴,由於係海草上割落嚟,所以粉紅色嘅樣。然後就係咖哩鹽同埋檸檬汁。 最特別嘅係要講白蘿蔔蓉,佢地係用咗靜岡嘅白蘿蔔同九州嘅白蘿蔔嚟整,因為靜岡嘅白蘿蔔就甜啲,而九州嘅白蘿蔔就辣啲同蘿蔔味重啲 ,仲落咗少少鹽同檸檬汁 ,食天婦羅多數都熱氣,而呢個蘿蔔蓉就有清熱嘅功效。其實當你食過,你就停唔到口,match埋入去啲天婦羅度真係好好食。
最後又不得不提呢個師傅好鬼自豪嘅soba麵,因為佢地係京都專登搵人做架,再mix埋個冷麵汁,師傅話係完全同係日本食嘅一樣味道!
甜品係新瀉啤梨同埋宮崎特柑 ,新瀉啤梨爽口清甜,宮崎特柑,就有啲酸同juicy,仲食得出一粒粒嘅果肉。又係時令水果~
嗱~ 其實我而家寫嘅野,除咗個炸蕃薯,應該大部份都會轉,因為佢地一星期轉一次menu,做開mkt都覺得佢換得好密,師傅同我地講下次嚟再食下其他野啦,都啱嘅,世界咁大,其實真係唔使成日食啲一模一樣嘅野嘅。
題外話/補充資料:
廁所好鬼乾淨,仲貼心到有capsule裝嘅漱口水,想點呀?