2017-12-15 359 瀏覽
呢一餐飯我係好樂意請嘅,原因係我轉到工,轉工呢啲野就好似食物咁,要睇時間。 睇時間食,睇時間轉,而家就係一個好嘅timing。 所以請兩位幫咗我好多嘅朋友食飯,佢地就揀咗呢間omakase 勒。其實我就鍾意坐bar枱,睇住啲師傅點整野食,其實都真係幾過癮嗱~ 俾大家睇下個餐牌先,其實轉工飯嚟講,我覺得呢個budget係ok嘅,所以我都由佢地叫,但我自己呢,就食咗《瀧》就算,因為《極》係A5和牛,我真係食唔到咁多野。等咗無幾耐就有頭盤勒,係一個好靚嘅松葉蟹殼裝住嘅松葉蟹肉、蟹肉麵豉同海膽,店員好貼心咁問我食唔食生嘅鵪鶉蛋,我驚咗一驚就話走咗佢,但其實我朋友同我講鵪鶉蛋先係精髓啊!  撈埋哂一齊食之後,味道一啲都唔腥,好豐郁嘅蟹肉味度,蟹肉麵豉亦有調味作用,一啲調味料都唔使落。跟住又係嘅開胃小吃,合桃豆腐 、啫喱酒糟、日本銀杏同日本水母。先講講個合桃豆腐 ,佢係無豆嘅成份 , 混合咗啲葛粉,但入口嘅合桃好苦 ,加入wasabi一齊食之後真係別有風味啊;啫喱酒糟就比較酸甜煙韌,有好濃嘅酒味;日本銀杏呢,唔知係咪有一兩粒無挑個心,有啲苦,但落咗少少鹽咸咸地。呢個日本水母,應該係落咗柚子醋,酸酸
睇時間食,睇時間轉,而家就係一個好嘅timing。
呢個日本水母,應該係落咗柚子醋,酸酸地又好煙韌嘅啫喱狀物體,真係好少食到咁有咬口嘅水母。
壽司前仲俾咗個松茸清湯我地飲,除咗有三葉,仲有柚子皮,入口個湯有淡淡嘅柚子味外,其實啲柚子皮食落都幾似陳皮~
終於嚟到食主菜啦,師傅建議由淡味嘅深海池魚食到去拖羅,首先係右邊嘅深海池魚,佢肉質結實,又爽口;油甘魚嘅肉質就淋啲,有少少腥味,但係魚如其名,油份充足。
食完刺身就即刻落嚟食天婦羅啦~ 我覺得最值得介紹嘅位係,呢度係無天婦羅汁架,調味料就係呢4種。
最左邊嘅海藻鹽,來自沖繩,師傅話 $300/g,都真係幾貴,由於係海草上割落嚟,所以粉紅色嘅樣。然後就係咖哩鹽同埋檸檬汁。 最特別嘅係要講白蘿蔔蓉,佢地係用咗靜岡嘅白蘿蔔同九州嘅白蘿蔔嚟整,因為靜岡嘅白蘿蔔就甜啲,而九州嘅白蘿蔔就辣啲同蘿蔔味重啲 ,仲落咗少少鹽同檸檬汁 ,食天婦羅多數都熱氣,而呢個蘿蔔蓉就有清熱嘅功效。其實當你食過,你就停唔到口,match埋入去啲天婦羅度真係好好食。
第一道嘅天婦羅上啦~ 就係車海老勒~ 師傅話蝦頭點咖哩鹽,再放上白蘿蔔蓉,因為蝦頭嘅膏會有啲腥,僻咗陣味都係好,而蝦身點海藻鹽就可以勒。入口隻蝦都仲係又滑又嫩,蝦頭真係好香脆,令人想叫返啲酒嚟送酒啊~
另一道天婦羅係海鰻,即係穴子,賣相真係一流啊~ 但我覺得搞笑嘅係,點解會有個咁濃嘅草綠色醬係穴子下面呢?
原來呢個係日本万能蔥嘅蔥汁,呢個蒽係拎獎架,入口淡淡蔥香,又唔會搞到個口有勁大陣草腥味,就連蒽都咁講究,真係攞命啊。
另一個天婦羅係呢個日本天然大蜆,so far 我食咁耐嘅日本野,都未試過蜆嘅天婦羅。加上非養殖嘅日本天然大蜆係好少見,而且成個拎去炸更加少。
佢將個蜆肉切碎咗,再加上三葉粒同冬菇粒,增加口感,整個都唔使點野,蜆肉彈牙又鮮甜。
終於到咗我最期待嘅一道菜啦,因為偷聽到隔離枱嘅師奶話,因為見到呢舊炸蕃薯先嚟食,我心入面都嚇咗一嚇,what?! 為咗一舊蕃薯嚟食成千蚊野?  先講個賣相,係用日本嘅砂糖同白蘭地,無錯! 係白蘭地! 大家係完全估唔到食舊蕃薯係用白蘭地送。
單係舊蕃薯都有來頭,係鹿兒島種子島嘅安納芋,連甜度都度得到,係40度 ! 砂糖都係得9度架jar ~  先蘸咗啲白蘭地,再點日本砂糖,完全抵銷咗白蘭地嘅澀味,只係得返啲香味,仲可以連埋皮食,啲蕃薯肉係一啲渣都無啊!!!!  師傅話我想encore都無,因為一舊係要炸成45分鐘,真係每一舊都好花功夫。
到真係主菜啦~ 就係呢個炭烤法國血鴨脾同焗鴨肉批,我問其實有乜咁特別啊? 師傅話係連個汁係用血鴨嘅骨所熬製而成。我問師傅有乜特別,佢話「特別用心」去做。=_=" 哈  講一講,其實法國血鴨係法國菜嘅高級野,
一嚟佢就要我快啲食個血鴨脾,因為放得越耐就會越熟同越老,所以我就光速咁食。又話係血鴨,但完全食唔到血腥味, 反而食到佢嘅濃郁醬汁,同埋佢鴨味豐富又肉質嫩滑嘅鴨肉。
啲鴨肉你唔好以為會浪費,佢地拎咗嚟做個批,首先個批又熱又香,入口啲鴨肉仲有啲肉汁係裡面,個批好似將啲鴨肉汁鎖死係裡面咁,仲係好juicy!

最後又不得不提呢個師傅好鬼自豪嘅soba麵,因為佢地係京都專登搵人做架,再mix埋個冷麵汁,師傅話係完全同係日本食嘅一樣味道!
的確入口嘅冷麵有蕎麥嘅香味,而且又滑嫩口感,加上個汁同佢地自家製嘅蘿蔔蓉,真係好正!!! ( 但係我食完個main course其實都已經好飽,但竟然都仲有胃口食個麵)

甜品係新瀉啤梨同埋宮崎特柑 ,新瀉啤梨爽口清甜,宮崎特柑,就有啲酸同juicy,仲食得出一粒粒嘅果肉。又係時令水果~

嗱~ 其實我而家寫嘅野,除咗個炸蕃薯,應該大部份都會轉,因為佢地一星期轉一次menu,做開mkt都覺得佢換得好密,師傅同我地講下次嚟再食下其他野啦,都啱嘅,世界咁大,其實真係唔使成日食啲一模一樣嘅野嘅。
題外話/補充資料: 廁所好鬼乾淨,仲貼心到有capsule裝嘅漱口水,想點呀?
2017-12-05