2023-12-15 50 瀏覽
朋友拉我去試咗間川菜店㖭,真係吸引我哋嘅腳步。店面唔係好大,但係入面佈置應該系川味兒十足,到處都係濃濃嘅家鄉味,我嗅到呢份香氣咋👃!首個上桌嘅系麻婆豆腐,食落去真係夠哂”爽口“–豆腐滑得嚟保持住份腍,嗰汁芡得啱啱好,唔會太咸,仲有一種”湧口“嘅麻香,真係會令人一嘴接一嘴!接住係手撕包菜,脆口得嚟唔失水嫩,拌埋埋嗰啲調味,咸香中帶啲”暖笠笠“嘅辣,食落有勁。 至於口感方面,我覺得川菜嘅樂趣就系喺啲不同嘅口感互相配合,啱啱食嗰幫魚片🐟,外面輕微焦香嘅皮同肉質鮮嫩,再嚟就係口感”Q彈“嘅丸子,都係一絕。每樣菜都舞動咗舌尖上嘅味蕾,辣中尋找到咗一種平衡,真係夠晒”療愈“!店員服務態度都算溫暖友好,佢地好似真系會細心聽你講乜嘢辣度喺你嘅接受範圍👌,川味十足無半點造作。簡單啲講,我嚟到呢一轉,食到嘅唔單止係美食,仲有嚟自川菜嗰種精湛工藝嘅細緻同溫情。下次,肯定會再嚟,同埋推介比朋友,任啲辣椒粉末都攪不倒我嘅胃口~💯🌶️🥢