2021-09-15
去之前有心理準備要排好耐隊,同舊同事一去到咁啱冇人等又有兩個位,太好彩!👏🏾所有嘢食望落都好吸引,揀四款又怕食唔晒,唯有揀三款。最後我舊同事揀咗本菇茶杯蒸,野菜天婦羅同信田卷。而我就揀咗蘿蔔冬菇車麩關東煮,赤味增田落豆腐同柚子醋漬蕃茄。🍅每個餐都會配味噌湯同麥茶,可以揀要黃薑飯定五穀飯。本身以為五穀飯係基本野,會係白米糙米紅米黑米同薏米。點知入邊竟然有鷹嘴豆,其他穀嘅份量唔多,久唔久就有一粒鷹嘴豆同食落都係白飯咁既感覺,份量都唔算多。味噌湯味道都係偏淡,但料好足。食落舒服。我盤上面嘅味噌豆腐味道偏重,送飯一流。反而關東煮唔夠入味,有旁邊食落似柚子味嘅source點綴一下就好好多。而我自己最期待嘅柚子醋漬蕃茄完全冇令我失望,鍾意食蕃茄同酸酸甜甜嘅人真係可以一試!蕃茄嘅本身一啲都唔酸,又甜又多汁再配上柚子醋真係好夾。每人三餸一湯一飯一茶$100無加一。份量真係唔多,隔咗兩三個鐘好快就肚餓,但有時小清新一下都ok
所有嘢食望落都好吸引,揀四款又怕食唔晒,唯有揀三款。
每個餐都會配味噌湯同麥茶,可以揀要黃薑飯定五穀飯。
蘿蔔冬菇車麩關東煮
柚子醋漬蕃茄