2021-04-08 149 瀏覽
之前嚟過北角滙食嘢,發覺呢度都幾多嘢食,今日就約咗朋友嚟呢度嘞,揀咗呢間食川菜嘅!地方都好大坐得好舒服!見到好多人食酸菜魚同雞煲,掙扎咗好耐之後就揀咗叫雞煲!叫咗個前菜麻辣皮蛋涼拌豆腐,本身以為係酸酸辣辣,但因為佢應該係加咗梅子,所以味道係甜甜辣辣咁,味道都幾新鮮幾得意,好開胃,用嚟做前菜真係一流!本身我以為個雞煲係好似出面咁,食完用嚟打邊爐,但店員話呢度嘅做法係揀好哂嘅配菜會一次過咁炒埋落去,咁我哋就揀咗金菇、油麥菜、枝竹等幾個配菜!嚟到見到好熱辣辣,賣相好吸引而且份量都好多!輕輕再炒炒就食得嘞!雞件好嫩滑,成個雞煲辣度都好夠!枝竹吸收晒雞煲嘅汁所以好惹味!本身嘅雞煲都有好多附帶嘅配菜,好似呢啲萵筍咁,好好食!食完飲返杯青檸梳打解辣真係一流!今次呢個雞煲好食得嚟又好有新鮮感,下次嚟會試埋呢度嘅酸菜魚!

見到好多人食酸菜魚同雞煲,掙扎咗好耐之後就揀咗叫雞煲

輕輕再炒炒就食得嘞!

雞件好嫩滑,成個雞煲辣度都好夠!

枝竹吸收晒雞煲嘅汁所以好惹味!

本身嘅雞煲都有好多附帶嘅配菜,好似呢啲萵筍咁,好好食!

食完飲返杯青檸梳打解辣真係一流!