2009-10-24 6 瀏覽
不知何時開始喜歡了川菜, 麻辣米線、酸辣粉、口水雞等等都是心頭好, 從友人手中得到八五折coupon, 當然不能不試吧! 這間川菜館是米芝蓮推薦的其中一間餐廳之一, 兩個人都試左不少東西, 統統都由我發辦,同媽咪出去食飯, 點菜幾乎都由我拿主意。 差不多九點先去到,不用等位。 夫妻肺片$48: 聽就聽得多, 都係第一次吃, 以為會有腎片, 原來有牛脷、牛肚、牛展, 看到碟底有不少辣油呢! 還加了蒜蓉, 非常惹味, 辣度頗強, 愈吃愈噴火。 辣子腸頭 $88:是皇牌推介之一,以為是將豬腸切成一圈圈,原來係一段段呢! 嚐一口, 好咸呢! 再試多件, 真係唔得, 即刻搵部長問下, 佢又試下, 都話咸, 結果叫廚房整多碟正常的出來。有些像東江炸大腸,辣度比肺片低, 但吃到中段嘴唇會有種麻痺發燙的感覺。 紅油抄手 $30/5粒: 望落去紅噹噹咁, 但唔太辣,仲帶甜味,雲吞係菜肉餡, 都幾夾。 金絲麵$30: 本身點左擔擔麵,認為要辣到底, 但見到媽媽話頂唔順時, 我決定改要較為平易近人的大刀金絲麵, 份量真是迷你, 平時酒樓裝白飯個種碗仔,兩啖都吃完, 未試其麵, 先試其湯, 很濃很鮮甜呢

夫妻肺片$48: 聽就聽得多, 都係第一次吃

金絲麵$30: 本身點左擔擔麵,認為要辣到底, 但見到媽媽話頂唔順時, 我決定改要較為平易近人的大刀金絲麵, 份量真是迷你, 平時酒樓裝白飯個種碗仔,兩啖都吃完, 未試其麵, 先試其湯, 很濃很鮮甜呢! 平時不會喝麵湯的我都忍不住喝光。

蓮花酥$22 /3件: 雖然是油炸點心, 但不會很油膩, 不過可以再鬆化些就更好,反而我更欣賞內餡, 蓮蓉好清甜, 比起月餅餡更好味。

拔絲蘋果 $70/全份8件, 要左半份$36/4件: 見到侍應拿來時連一兜冰水,一碟沾上左糖漿的蘋果,已特登拎定相機出來, 仲以為見到會唔放落去住,點知都係照放。遲左一步, 只影到三件。外層帶點硬脆, 好香甜, 只有兩件蘋果是粉甜的, 另件兩件較爽口而不甜。

呢餐折左約$275,其實呢次只是試左部份美食,餐牌上還有很多經典菜式如豆酥魚、辣子雞丁、麻婆豆腐、擔擔麵未試呢!
夫妻肺片
辣子腸頭
紅油抄手
大刀金絲麵
蓮花酥
拔絲蘋果(半份)
夫妻肺片
辣子腸頭