2018-05-26 1148 瀏覽
Happy Friday,捉左朋友陪我去食辣,去到近期大熱主打重慶小麵的北料南麵,試下佢先。一向鍾意食酸辣粉,但又唔係好食得辣,真係好茅盾呀豆漿($6)跟餐加6蚊有豆漿,不知是否自家制,但好有豆味又唔甜,幾好飲喎。麻辣豬大腸海帶麵($44)點了豬腸麵加海帶結,湯底要天然麻辣,麵要了重慶小麵,辣度只是微辣都已經咁紅啦,啲麻辣香味湧埋黎好正麵條有嘛口,吸了湯好正。大腸肥美海帶結厚身爽口湯底很麻很辣,開頭有啲受不了,但食落又好惹味,食到最後飲左大半碗湯,好好味呀。招牌麻辣牛腩薯粉($38)朋友點的牛腩麵,同樣叫微辣都係咁紅㗎。麵條要了紅薯粉,很有咬口,更能吸湯呢。牛腩軟腍,偏瘦但甚有肉味,正。麻辣黃金皮蛋($26)再要了大size的黃金皮蛋,蛋白爽口,蛋黃綿滑,加埋個辣汁超好味蒜泥白肉($30)仲有大嘅蒜泥白肉,新鮮生蒜好香呀~一層青瓜一層白肉,爽口清新,咁樣間住食無咁漏,好味煎素餃($44)最後仲叫左煎餃子,餃子有幾款口味,要了木耳粉絲素餃,皮不算厚餡料也多,外層煎得十分香脆,點少少醋同辣油好醒胃,雖然好飽都停唔到口食哂呢個麻辣湯好對胃,食完全餐都無口喝,好飽好滿足呀!

豆漿($6)
麻辣豬大腸海帶麵($44)

麵條有嘛口,吸了湯好正。
大腸肥美
海帶結厚身爽口
招牌麻辣牛腩薯粉($38)
朋友點的牛腩麵,同樣叫微辣都係咁紅㗎。
麵條要了紅薯粉,很有咬口,更能吸湯呢。
牛腩軟腍,偏瘦但甚有肉味,正。
麻辣黃金皮蛋($26)

蒜泥白肉($30)

煎素餃($44)

呢個麻辣湯好對胃,食完全餐都無口喝,好飽好滿足呀!
2018-05-18
5 分鐘 (堂食)