因為睇完某個YouTube Channel介紹,就約埋兩個朋友,特登入嚟西貢試由幾個鍾意玩水上活動年青人開嘅特色印尼小店,因為條片有講述佢哋會遲吓會搬鋪,作為mm (youtube channel嗰簡寫)小fan,叫做響應下個channel之外,都想試吓新菜式嘅☺️一入到去有好大浸香料味,非常之香同埋吸引,餐廳裝修佈局都好東南亞feel,有種青春活力嘅感覺,選址西貢值得一讚👍🏻✨招牌 白鬚牛骨湯飯 (每日限量發售)呢碗牛骨湯幾值得試嘅,洗得乾淨之餘,原材料足料冇落太多化學物質,帶點牛骨風味,市面上難啲搵到嘅。不過如果想食肉嘅人士,就唔好期待太多,因為呢幾塊真係會係純牛骨,有機會連帶少許牛骨骨膠原,但冇口感可言,只為所配嘅白飯,添加湯汁咁。順戴一提,白蘿蔔炆得幾好,好入味👍🏻🐮白鬚 印尼牛丸粉呢碗牛丸粉,麵條好似係普通米粉,手打牛丸幾特別,食得出係自家製,雖然我唔知正宗印尼牛丸係點,不過覺得呢款牛丸有啲過度吹捧,的確係彈力十足、肉味香濃,但就冇話內裏爆汁嘅感覺,可以再調節一下。🐷烤豬頸肉湯飯一碗望落似咖哩/沙嗲湯底嘅汁,點知只係一碗普通落黄薑,偏啖味嘅咖哩湯,朋友要再另外沾上自家製辣椒油先

✨招牌 白鬚牛骨湯飯 (每日限量發售)

🐮白鬚 印尼牛丸粉

🐷烤豬頸肉湯飯
一碗望落似咖哩/沙嗲湯底嘅汁,點知只係一碗普通落黄薑,偏啖味嘅咖哩湯,朋友要再另外沾上自家製辣椒油先話夠味😂但烤豬頸肉,塊肉片烤得夠乾身,脆口香濃,沾埋辣椒油還好。

冷檸檬茶
呢度嘅檸檬茶係冇走甜嘅,我哋叫咗走甜,但完全被無視,服務態度麻麻,明明餐廳都冇乜人🫢

2024-07-10
  • 白鬚牛骨湯飯