2022-01-26 507 瀏覽
見到身邊的朋友個個推薦都知「悅」唔簡單,幸好有晚市前改左幾次時間都食到晚餐,知道而家推薦你想去都未得,不過你bookmark住先,又或者外賣都得㗎。以傳統粵菜為基礎,多到數不清的更是大量的功夫粵菜。兩位大廚歐陽松基師傅及點心師傅陳世輝同樣入廚超過四十年,今次主力品嘗前者的作品。幾多人推薦過的脆皮蔥油雞,以炸子雞作基礎的菜式配以兩款「蔥油」,可能你話有乜特別,但係個雞皮真心脆到一個點,雞肉滑得如小朋友的肌膚般,兩款蔥油乾蔥醬及青蔥油送雞送飯都係令你停不了之選。當晚做出色的必係豬肚鳳吞燕,豬肚入面包住左海量官燕,個湯甜得很,每秒感受到嘅係雞肉同豬肚嘅鮮甜,而豬肚係我食過最過最正嘅湯料,軟綿綿得很。砂窩蟹粉炒飯邪惡到一個點,加上蟹粉落個海鮮炒飯到,粒粒彈牙又感受到師傅嘅功架,實在每啖都感受到幸福。其他如豉油皇香煎日本淮山、金梅陳醋咕嚕肉、原件鮑汁蝦籽柚皮 、高湯千絲日本大根 、魚湯京都腐竹浸葛絲都大推必吃。詳細食評,去我到睇blog啦。

詳細食評,去我到睇blog啦。