2023-08-03
日式小店「鱻匠」堅持使用當日新鮮嘅食材,並在現場即時製作,確保食材嘅新鮮度和品質,係我近期至愛嘅小店。餐廳主打多款刺身、壽司、丼飯定食、手卷、卷物、炸物、熟食、甜品等等,非常多元化,而且價錢非常親民。鱻匠壽司嘅製作手法非常嚴謹,包括壽司飯嘅蒸煮、切魚方式、醋飯調味等,每一個步驟都非常重要,咁樣可以保證壽司嘅口感同風味。我同媽咪一致最鍾意係佢個腐皮龍蝦壽司,腐皮甜甜哋,再配上佢個龍蝦沙律,啖啖龍蝦真係好正。另外,佢有個好特別嘅炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。壽司好豐富,我推介飛魚籽軍艦、三文魚、吞拿魚....刺身同飯既比例又做到啱啱好,刺身厚切,飯粒飽滿,酸度適中。另外有海膽墨魚軍艦、赤貝、白鳥貝、吞拿魚、花之戀、榮螺、玻璃蝦、蒲燒鰻魚、馬刀貝、油甘魚腩、池魚,你講得出、想食嘅都有,選擇真係好多。熟食極都夠多,熟蝦壽司、玉米軍艦、炸北海道南瓜薯餅、炸軟殼蟹、芝士年糕.....真係數之不盡。
另外,佢有個好特別嘅炸鰻魚,炸到外脆內軟,好考功夫。