2013-06-20
一風堂,一間比我認為永遠要排到七彩既拉面店~早前我朋友跟我講好想去食呢間拉麵店~當時因為我地大家都係尖沙咀既關係所以就由我去拎位先啦~~我好鐘意呢個設計,就係可以自行拎飛最好就係佢可以自行入你既電話,系統就會自動打比你通知你準備入去架啦當日我地坐既地方就係廚房前面既吧木台位置~其實對於食野地方,我不嬲都麻麻地鐘意坐吧木台~但係有得睇下廚師煮野~加上呢間要等咁耐,一次半次算啦其實係尖沙咀一風堂分店,吧木台下面會有個位置可以比你擺袋架不過小妹亦試過只係掛住拎袋唔記得拎電腦-口-所以大家坐吧木台個陣,記得拎哂d 野先走呀!!今次我地兩個揀左兩款拉麵試下~分別就係【白丸元味拉麵】,【赤丸新味拉麵】【白丸元味拉麵】以豬骨湯底做主角加以木耳,芽菜同蔥做配料加以兩塊义燒做主食~今次我揀左硬身,因為我打算影相既關係xd所以當我影完相之後,麵質都開始變軟啦~另外朋友V 小姐叫了赤丸新味拉麵,湯底仍然以豬骨湯底做主角,加以黑蒜油和紅噹噹的辣醬雖然日本既辣醬其實都唔算好辣,不過大家好似我好怕辣既~就可以照叫赤丸但係走辣XDD(另外拉麵中會有D 油份架,其實係豬油黎既~其實可以令整碗麵香D 架)仲有大家都話一
所以就由我去拎位先啦~~我好鐘意呢個設計,就係可以自行拎飛
最好就係佢可以自行入你既電話,系統就會自動打比你通知你準備入去架啦 當日我地坐既地方就係廚房前面既吧木台位置~
其實對於食野地方,我不嬲都麻麻地鐘意坐吧木台~
但係有得睇下廚師煮野~加上呢間要等咁耐,一次半次算啦
其實係尖沙咀一風堂分店,吧木台下面會有個位置可以比你擺袋架
不過小妹亦試過只係掛住拎袋唔記得拎電腦-口-
所以大家坐吧木台個陣,記得拎哂d 野先走呀!!
今次我地兩個揀左兩款拉麵試下~分別就係
【白丸元味拉麵】,【赤丸新味拉麵】 【白丸元味拉麵】
以豬骨湯底做主角加以木耳,芽菜同蔥做配料
加以兩塊义燒做主食~ 今次我揀左硬身,因為我打算影相既關係xd
所以當我影完相之後,麵質都開始變軟啦~ 另外朋友V 小姐叫了赤丸新味拉麵,
湯底仍然以豬骨湯底做主角,加以黑蒜油和紅噹噹的辣醬
雖然日本既辣醬其實都唔算好辣,
不過大家好似我好怕辣既~就可以照叫赤丸但係走辣XDD
(另外拉麵中會有D 油份架,其實係豬油黎既~其實可以令整碗麵香D 架) 仲有大家都話一定要試既半熟蛋~其實我係橫崗拉麵店都食過
但係對於我呢D太麻麻蛋黃既人,始終唔太吸引~
因為個次食係凍冰冰呀>.<但係今次我地叫左一粒各自食左半粒
加入湯中食原來係另一種風味呢~~連我都想Encore 多一隻呢xd 另外我地兩個仲可以叫到D 小食黎食XD
呢個係明太子餃子雞翼,冇記錯係$36/2隻
其實味道都係唔錯,但係價錢上真係貴左D 既 另外仲叫左一風堂义燒角包,呢個小包包都係的式之作~
但係都要$28/2件架~不過強烈建議要一到左即刻食~
唔係就會唔好味架啦~~小包既餡就係生菜+义燒+沙津醬
如果有興趣既朋友可以去試下啦^^